Poliisi epäilee rikosta Puolustusvoimissa – kaksi tutkintaa kaksoiskansalaisten kohtelusta

Tutkinta alkoi, kun Yle uutisoi aiemmin keväällä Puolustusvoimien muuttuneesta linjauksesta kaksoiskansalaisia kohtaan.

puolustusvoimat
Varusmiehiä rivissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Yle kertoi neljä kuukautta sitten, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuudesta on tullut este päästä työskentelemään Puolustusvoimiin.

Puolustusvoimissa oli myös annettu ohjeistus, jonka mukaan varusmiespalvelukseen tulevia Venäjän kaksoiskansalaisia ei enää kouluteta sellaisiin tehtäviin, joissa heillä on mahdollisuus päästä käsiksi turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon.

Puolustusvoimat kiisti Ylen uutisen ja vaati Yleltä oikaisua. Yle ei uutistaan oikaissut.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi Ylen uutista valeuutiseksi ja uutisankaksi, ja hän puolestaan vaati Yleltä anteeksipyyntöä. (siirryt toiseen palveluun)

Pian uutisoinnin jälkeen poliisi alkoi selvittää, onko Puolustusvoimissa syyllistytty syrjintärikoksiin. Poliisin pöydälle päätyi kolme tapausta, joista Yle oli uutisoinut.

"Kainuun prikaatin tapauksessa ei ole syytä epäillä rikosta"

Yksi tapaus koski Kainuun prikaatia, jossa parille sadalle varusmiehelle oli kerrottu koulutustilaisuudessa, etteivät kaksoiskansalaiset pääse lennokkikoulutukseen. Tämä luki myös koulutusmateriaalissa.

Puolustusvoimat kiirehti uutisen jälkeen kertomaan, että kyseessä oli yksittäisen kouluttajan tekemä yksittäinen kirjoitusvirhe.

Poliisin mukaan Kainuun prikaatin tapauksessa ei ole syytä epäillä rikosta.

– Tässä on oleellista se, että tämä virhe on välittömästi korjattu, kun se on tullut Kainuun prikaatin tietoon, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jari Nieminen keskusrikospoliisista.

Kainuun prikaatin koulutusmateriaalista maininta oli poistettu nopeasti sen jälkeen, kun asia oli noussut julkisuuteen.

Poliisi epäilee syrjintärikosta kahdessa tapauksessa

Poliisi epäilee syrjintärikosta kahdessa tapauksessa. Toinen niistä koskee Puolustusvoimien Vekaranjärven varuskuntaravintolaa, jonka toiminta on ulkoistettu Leijona Catering -yhtiölle.

Kouvolassa asuva Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen oli hakenut töitä Vekaranjärven varuskuntaravintolasta rekrytointiyhtiö Kairest Oy:n kautta.

Kesken työnhakuprosessin Kairest Oy lähetti yllättäen työnhakijalle sähköpostin, jossa sanottiin, että "asiakkaamme vaatii, että työntekijällä on oltava Suomen kansalaisuus, kaksoiskansalaisuuskaan ei käy".

– Kouvolassa eräs henkilö on kokenut tulleensa syrjityksi työnhakutilanteessa, ja tältä osin asiaa tutkitaan epäiltynä työsyrjintänä, tutkinnanjohtaja Nieminen toteaa.

Kaksoiskansalaisuus paljastui turvallisuusselvityksessä

Toinenkin rikostutkinta kohdistuu Ylen tietojen mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisen kohteluun. Hänelle oli ehditty suunnitella työtehtävä, jossa hänellä olisi ollut pääsy tiettyyn tietojärjestelmään. Siinä oli Puolustusvoimien henkilökuntaa koskevia tietoja.

Kun kaksoiskansalaisuus paljastui turvallisuusselvityksessä, Puolustusvoimat esti häneltä pääsyn tehtävään.

Tutkinnanjohtaja Nieminen on hyvin vaitonainen tästä tutkinnasta.

– Siinä on esitutkinta kesken, ja tältä osin en voi asiaa enempää kommentoida.

Poliisi ei suostu kertomaan, kuinka monta epäiltyä sillä on tutkinnassa olevissa jutuissaan. Ylen tietojen mukaan poliisi on kuullut useita henkilöitä viime viikkojen aikana. Poliisi ei myöskään kerro, mihin yksiköihin Puolustusvoimissa tutkiinta kohdistuu.

Tutkinnanjohtaja Nieminen arvioi, että tutkinta valmistuu kesän aikana.

Yle kertoi helmikuussa, että ohjeet Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten kohteluun tulevat Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta.

Lue tästä, mitä Yle on uutisoinut kaksoiskansalaisista:

31.1.2017 Puolustusvoimat laittoi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun

2.2.2017 Kainuun prikaati tiedotti varusmiehille: Lennokkikoulutukseen ei oteta kaksoiskansalaisia turvallisuussyistä

8.2.2017 Kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus tulee Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta

9.2.2017 Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin varuskunnan keittiöön – "Yhtäkkiä minä olinkin turvallisuusuhka"