1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. UNICEF

Suomalainen teki historiaa – Lahjoitti Unicefille 6 miljoonaa euroa

Nimettömänä pysyvä lahjoittaja kertoo tehneensä päätöksensä nähtyään kuvia Syyrian sodasta ja raunioista kaivetuista lapsista.

UNICEF
Pikkupoika, jonka olalla on muovikasseja, kulkee telttakylän tunkiokasan editse.
Lahjoitusrahoista 2 miljoonaa euroa kohdistetaan Syyrian hätäapuun.Nabil Mounzer / EPA

Suomalainen on lahjoittanut kuusi miljoonaa euroa YK:n lastenjärjestö Unicefille. Kyseessä on maailmanlaajuisesti suurin Unicefille tehty ensilahjoitus, kertoo tiedotuspäällikkö Kirsi Haru.

– On muutama vielä suurempi yksittäisen tahon tekemä lahjoitus, mutta ensimmäiseksi lahjoitukseksi Unicefille tämä on suurin koskaan, sanoo Haru.

Suomalaislahjoittaja haluaa pysyä nimettömänä. Hän kertoo Unicefin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun), että maailmalta tulleet uutiset ahdistivat häntä. Hän kertoo tehneensä lopullisen lahjoittamispäätöksen nähtyään uutisissa lohduttomia kuvia Syyrian sodasta ja raunioista kaivetuista lapsista.

Unicefin tiedotuspäällikön Kirsi Harun mukaan lahjoitus tehtiin viime vuonna.

Lahjoitetuista rahoista kaksi miljoonaa euroa kohdistetaan Syyrian hätäapuun, miljoona yleiseen hätäapuun, 1,5 miljoonaa Vietnamin lastensuojeluhankkeisiin ja 1,5 miljoonaa Bolivian lastensuojeluhankkeisiin. Puolet lahjoituksesta on käytetty viime vuonna ja toiset puolet tänä vuonna.

– Lahjoitan myös Suomessa tehtävään työhön - sillä kyllä täälläkin on apua tarvitsevia - mutta kyllä ne kipeimmin apua tarvitsevat ovat useimmiten muualla, sanoo nimettömänä pysyvä lahjoittaja verkkosivuilla.

Unicefin tiedotuspäällikön Kirsi Harun mukaan lahjoitus on suuri luottamuksen osoitus järjestön toimintaa kohtaan.

– Tämä vetää varsin nöyräksi ja hiljaiseksi. Tämä on kerrassaan upeaa ja mykistävää, sanoo Haru.

Lahjoittaja sanoo Unicefin verkkosivuilla seuraavansa, miten järjestö auttaa lapsia lahjoituksen avulla kohdemaisssa. Hän toivoo, että hänen tekemänsä lahjoitus innoittaisi myös muita tekemään lahjoituksen.

Lue seuraavaksi