Spåran vihreää ja Suomenlinnan pinkkiä – Vaakuna väistyy uuden Helsinki-tunnuksen tieltä

Perinteinen kaupunginvaakuna säilyy Helsingin symbolina juhlallisissa yhteyksissä.

Helsinki ottaa käyttöön uuden ilmeen. Perinteinen vaakuna väistyy, mutta pysyy juhlakäytössä. Kuva: brändisuunnittelutoimisto Werklig

Helsingin symbolina tunnettu kultainen vene hopeisilla aalloilla saa lipua syrjään, kun kaupunki uusii ilmettään.

Kesäkuun alussa Helsinki ottaa käyttöön uuden yhtenäisen visuaalisen ilmeen. Se otetaan käyttöön kaikilla toimialoilla, koko kaupunkiorganisaatiossa.

Uuden ilmeen on suunnitellut brändisuunnitteluun erikoistunut toimisto, Werklig. Vaakunan mallisen kehyksen sisällä lukee lyhyesti ja ytimekkäästi: Helsinki. Myös tunnetut rakennukset voivat ottaa kehystunnuksen nimensä ympärille.

Väreistä voi tunnistaa metroa, Suomenlinnaa ja sumua – Helsinkiin sopivia väriyhtymiä.

pääsuunnittelija Mikko Reponen, brändisuunnittelutoimisto Werklig

Pääsuunnittelija Mikko Reponen luonnehtii oman kotikaupunkinsa ilmeen uudistamista "kerran elämässä" -tyyppiseksi työtehtäväksi. Kaupungin pitkästä historiasta huolimatta suunnittelutyössä on pyritty pitämään pää kylmänä, jotta luova asenne säilyisi läpi projektin.

– Vanhasta vaakunasta on poimittu merellisyyttä kuvaava aaltomuoto, joka herää eloon kaupungista poimituilla väreillä, Reponen kuvaa.

On Suomenlinnan vaaleanpunaista, spåran vihreää ja vaakunan sinistä. Tarkoitus on, että uusi ilme kantaa tulevat vuosikymmenet.

– Kehysmuoto myös joustaa ja taipuu eri kielille: suomi, ruotsi, venäjä, kiina tai vaikka somali, pääsuunnittelija Mikko Reponen luettelee.

Perinteistä vene- ja kruunuaiheista kaupunginvaakunaa käytetään jatkossa ainoastaan symbolina juhlallisissa yhteyksissä.

Vanhasta vaakunasta on poimittu kehysmuoto, joka joustaa ja taipuu eri kielille. Kuva: brändisuunnittelutoimisto Werklig

"Helsinki on vuonna 2020 vaikuttavien ihmisten, tekojen ja kohtaamisten kaupunki"

Paitsi, että visuaalinen ilme uudistuu, on Helsinki valmistellut markkinointistrategiaa ja terävöittänyt kaupungin mainetta, brändiä.

Vuoden kestäneen brändityön tuloksena Helsinki on listannut neljä kulmakiveä – näkemyksen siitä, mitä Helsinki haluaa olla vuonna 2020 (siirryt toiseen palveluun).

1. MUUTTUVA HELSINKI

Muutos ja sen tuomat mahdollisuudet tekevät Helsingistä kiinnostavan ja kilpailukykyisen. Muutosten takana ovat kaupunkilaiset, jotka haluavat itse kehittää kotikaupunkiaan. Keski-Pasila, Kalasatama ja länsimetro ovat esimerkkejä kehittyvästä Helsingistä.

2. TOIMIVA HELSINKI

Puitteiden ja peruspalvelujen pitää olla kunnossa. Matala hierarkia, tiiviit verkostot sekä joustava yhteistyö yritysten ja yliopistojen välillä, Helsinki listaa vahvuuksiaan. Käyttäjälähtöisen suunnittelun ja avoimen datan hyödyntämisen edelläkävijä.

3. KONTRASTIEN HELSINKI

Helsinki haluaa, että kaupungilla on oma tunnistettava tyylinsä. Ei liian siloteltua kiiltokuvaa, vaan helsinkiläisissä saa olla särmää. Helsingin brändissä saa näkyä rosoisuus ja elämänmakuisuus.

4. OMAPERÄINEN HELSINKI

Jokainen voi olla oma itsensä Helsingissä, erilaisuutta arvostetaan. Helsinki halutaan nostaa maailmankartalle kaupunkina, jossa on luova ilmapiiri ja vahva, osallistava kokeilukulttuuri. Parhaat ajatukset leviävät täältä maailmalle.

"One Hel of an Impact"

Brändityönsä kulmakivet Helsinki kiteyttää lausahdukseen "One Hel of an impact". Kaupungin mukaan kyseessä ei ole slogan, vaan asenne, joka haastaa ajattelemaan isosti.

Helsinki tiivistää kaupungin tulevaisuuden ajatukseen, jonka mukaan "kaupungin mainetta rakennamme me helsinkiläiset, joiden intohimona on merkityksellisten ongelmien ratkaiseminen ja maailman edistyksellisin arki".