1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkoholilaissa paljon korjattavaa – "Tietyt pykälät ovat vuodelta 1932"

Uudistuksella olisi myös suuria kansanterveydellisiä vaikutuksia, muistuttaa alkoholitutkija.

alkoholilaki
Annika Saarikko
Kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) vieraili Ykkösaamussa keskiviikkoaamuna.Kalevi Rytkölä / Yle

Alkoholilain uudistus on saanut hallituspuolueet tukkanuottasille. Pääministeripuolue keskustaa hiertää vahvojen oluiden ja long drink -juomien ja muuten kuin käymisteitse valmistettujen juomasekoitusten eli limuviinojen myynnin salliminen ruokakaupoissa.

Sovun etsimistä jatketaan tänään, mutta yhdestä asiasta puolueille on yhteisymmärrys. Alkoholilaki kaipaa kipeästi uudistamista.

– Alkoholitoimintaa valvova taho pitää lakia hyvin vaikeasti valvottavana, aika tilkkutäkkinä, hyvin byrokraattisena ja aika paljon normeja sisältävänä, luetteli keskustan kansanedustaja Annika Saarikko Yle Radion 1:n Ykkösaamu-ohjelmassa. Hän on vetänyt hallituspuolueiden alkoholityöryhmää, joka on etsinyt kompromissia kiistaan.

Tämän lisäksi Saarikko nosti esiin muitakin ongelmakohtia nykylaissa. Hänen mukaansa vallitsee laaja yhteisymmärrys, että esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alaa koskeva turha sääntely pitää purkaa. Lisäksi laki on myös hyvin vanha.

– Lain muoto on sellainen, että siinä on peräti tiettyjä asioita, joita voidaan pitää nykyisen perustuslain vastaisena. Tietyt pykälät laissa ovat vuodelta -32, Saarikko sanoi.

Perussuomalaisten Ritva Elomaa sanoi keskustelussa, että hyvin monet kansalaiset haluavat mennä vapaampaan suuntaan.

– Mutta suomalaiset eivät ole vielä valmiita vielä hyvin rajuun askeleeseen eteenpäin.

Saarikon mukaan osa suomalaisista toivoo vapauttamista, osa taas ei.

– Tämä jakaa tutkimusten mukaan voimakkaasti kansalaisten mielipiteitä.

Vahvempi olut, enemmän haittoja

Jos vahvat oluet ja long drink -juomat tuotaisiin ruokakauppoihin, olisi sillä alkoholitutkijan mielestä suuria vaikutuksia kansanterveyteen.

– Yksinkertaistettuna seurauksena on noin kuuden prosentin lisäys alkoholin kokonaiskulutuksessa. Haitoiksi muutettuna se tarkoittaa muun muassa 150 lisäkuolemaa vuodessa, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vieraileva tutkija Esa Österberg Ykkösaamussa.

Annika Saarikko kommentoi, että alkoholihaittoja ei pidä kaunistella.

– Jos tällaiseen päätökseen päädytään, se pitää tehdä tietoisena siitä, että tällä on vaikutuksia.

Lue seuraavaksi