Lahjatoiveista 100-vuotiaalle Suomelle yksi on ylitse muiden: Karjala takaisin

Toiveiden kirjo ulottui rauhasta turskaan.

Suomi 100
Näkymä Sortavalan kaupunkiin.
Näkymä Sortavalan kaupunkiin.Yle

Suomalaiset toivovat Ylen kyselyssä lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle sen menettämiä alueita. Runsaan 200 vastauksen joukossa esiintyi useimmin toiveita Karjalan palauttamisesta, mutta haaveissa on myös Petsamon saaminen takaisin. Myös esimerkiksi Suursaarta haluttiin useassa vastauksessa.

Menetetty Karjala takaisin Suomelle. Ukin hauta ja Vuoksen äyräät, jotta voisin käydä vaivattomasti siellä.

Ruija, Petsamo, Torniojokilaakso, Salla, Repola, Porajärvi, Laatokan Karjala, Inkerinmaa ja Suomenlahden saaret. Kiitos.

Toinen käsivarsi ja yhteys jäämereen. Ei pitäisi olla liikaa maailman suurimman pinta-alan omaavalta valtiolta, joka on varastanut alueen Suomelta. Kuinka paljon Venäjä menettäisi tässä? Samalla arvostus naapurimaata kohtaan nousisi.

Toinen merkittävä toive oli rauha: sitä vastaajat toivoivat niin Suomelle kuin laajemminkin, esimerkiksi Ukrainan ja Venäjän välille.

Pysyvää rauhaa naapurimaiden kesken.

Ymmärrystä ihmisille ja seuraavat sata vuotta rauhaa.

Rauhaa ja iloa myös niille heikompiosaisille.

Monen toive osuu sisä- tai talouspolitiikkaan: uuden hallituksen haluaisi useampi. Merkittävä valtionvelan lyhennyseräkin vilahtaa listalla, samoin sen anteeksianto kokonaan sekä Kreikkaan maksetut miljardit. Vastaajat kaipaavat myös translain uudistusta, "eroon pääsyä EU-hömpästä" ja jalat maassa -ajattelua päättäjille.

Poliitikoilta ymmärrystä niille ruohonjuuritasolla töitä tekeville kansalaisille jotka tätä maata oikeasti pitävät pystyssä.

Turvallista elämää kaikille ja työtä myös

Toiveiden joukossa ovat lisäksi esimerkiksi Nato-jäsenyys, ulkomaalaisomistuksessa olevien, menestyneiden yritysten saaminen takaisin ja Talvivaaran katoaminen.

Moni toive on sellainen, jossa iso osa kansasta antaa lahjan – ja myös saa:

Puhdas Suomi. Roskia ei heitetä luontoon - metsiin, vesiin, asutusalueille, kaupunkeihin.

Kansalaisten sivistystason korottamista vahvasti.

Konkreettisia lahjatoiveitakin löytyy:

Suuren maamerkin oikeaan pääkaupunkiin Turkuun. Vapaudenpatsaan tyyppinen, vaikka Suomen Neito -patsas.

Alueita metsää ja soita, jotka jätetään hyödyntämättä luonnontilaisiksi.

Taide muodossa tai toisessa on hyvä lahja.

Osa käytännöllisistä toiveista ulottuu valtiotasolle:

Norjan öljykentät.

Kirsikkapuita Japanilta.

100 km pitkä Suomi/Finlandia-niminen vaellusreitti lahjoittajamaassa.

Yksi kirjoittaja löytää vielä mahdollisuuden saada sittenkin Norjasta Halti-tunturin huippu, vaikka ajatus jo perustuslain ongelmien vuoksi hylättiinkin.

Mutta entäpä jos Norjalaiset räjäyttäisivät omalla puolellaan olevan Haltian huipun ja antaisivat näin syntyneen kiviaineksen lahjana Suomelle korottamaan tunturia siten, että huippu sijaitsisi sen jälkeen Suomen puolella.

Kysehän lienee vain muutamasta metristä, joten kovin suuresta määrästä kiviainesta tarkkoina tunnetut Norjalaiset eivät joutuisi luopumaan.

Lahjalistalla on yksittäisiä toiveita niin rahasta, vuohista kuin sadasta kilosta turskaakin. Unohtamatta

Siirtoa Karibianmerelle tms. lämpimään paikkaan

Huuhkajille villi kortti MM-kisoihin.

Englantilaisilta 100 pulloa ginia, skoteilta 100 pulloa ylämaiden single maltia ja amerikkalaisilta 100 pulloa Finlandia Vodkaa, jonka valtio myi jenkeille 2005.