1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Venäjänkielisille myydään valmennusta turvapaikan hakemiseen: Suomi on yksi kohdemaa

Palvelujen hinnat vaihtelevat 2 000 ja 10 000 euron välillä. Maahanmuuttoviraston tiedossa ei ole, että Suomeen tulleet turvapaikanhakijat olisivat ostaneet palveluja.

turvapaikanhaku
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yritykset mainostavat netissä venäjänkieliselle yleisölle palveluja, jotka valmistavat turvapaikan hakemiseen Euroopasta.

Firmat lupaavat esimerkiksi lakimiesten palveluja oikeudessa, preppausta turvapaikkahaastatteluun ja tarvittavien asiakirjojen keräämistä.

Hinnat vaihtelevat. Paterton-yritys kertoo hintojen alkavan 2 500 eurosta, mutta kalleimmat tapaukset maksavat 10 000 euroa. Hinta riippuu turvapaikkatapauksen vaikeudesta ja mukana tulevien perheenjäsenten määrästä.

– Vaaditaan paljon vähemmän työtä, että uzbekistanilainen homo saisi turvapaikkastatuksen Euroopan unionista kuin että Ukrainan baptistikirkon jäsen saisi sen, Paterton kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Paterton kertoo toimipaikoikseen Lontoon ja Toronton, mutta markkinoi palvelujaan entisen Neuvostoliiton alueen venäjänkielisille asiakkaille. Kohdemaiden joukossa on myös Suomi.

"Me toimimme täysin laillisesti"

Yksi yrityksistä on Kanadaan rekisteröity Mir Emigratsii. SenUkrainan-haarakonttorin johtaja Sergei Jurjevitš vastaa puhelimeen Harkovasta.

Hänen töissäoloaikanaan kaksi perhettä on mennyt Suomeen. Sergei Jurjevitšin tietojen mukaan he saivat turvapaikan. Yhteensä Ukrainan-konttori on palvellut noin sataa asiakasta, joista suurin osa on suunnannut Saksaan.

Asiakasmäärät eivät siis ole suuria. Hinnat puolestaan ovat kalliit. Keskimäärin avusta saa maksaa 2 000 euroa.

– Saksasta ja Itävallasta on tullut myös kielteisiä päätöksiä, Sergei Jurjevitš sanoo.

Yrityksen venäjänkieliset lakimiehet palvelevat asiakkaita lähinnä Venäjällä ja Ukrainassa.

Sergei Jurjevitš korostaa, että yritys toimii laillisesti eikä keksi tarinoita turvapaikan varmistamiseksi.

– Suurimmalla osalla asiakkaista on ongelmia joko vallanpitäjien tai rikollisten kanssa ja haluavat siksi paeta, Sergei Jurjevitš toteaa.

– Täällä melkein kaikkien oikeuksia rikotaan, myös minun. Tärkeintä on, miten asia esitetään. Itse en kuitenkaan ole lähdössä maasta, hän kertoo.

Joitakin hakijoita yritys sanoo hylänneensä sen takia, että perusteita turvapaikanhaulle ei ole lainkaan.

"Asianajaja rakensi tarinan"

Yrityksen nettisivuilla on julkaistu asiakkaiden kirjoittamiksi väitettyjä palautteita. Niistä lukija saa kuvan, että heikoinkin perustein turvapaikan saaminen olisi mahdollista.

"Toimisto valmisteli minulle tarinan siitä, että olen lesbo. Hollannissa kahden kuukauden jälkeen epäonnistuin haastattelussa ja minulle annettiin kaksi vuorokautta lentää kotiin. Soitin asianajajalleni, joka rauhoitteli minua ja valitti turvapaikkayksikköön. Hänen ansiostaan oleskelen nytkin Hollannissa", sivustolla sanotaan (siirryt toiseen palveluun). Kirjoittajaksi on merkitty Ruslana Ukrainasta.

Toinen palaute kertoo Venäjältä tulleesta Margaritasta, joka halusi huonojen elinolojen ja palkan takia muualle.

"Lapsuudessa perheeni ajettiin pois kaupungista vain, koska olimme toista kansallisuutta. Asianajaja päätti rakentaa tarinan tämän perustalle. Nyt asun Saksassa, sain valtion maksaman asunnon ja 200 euron tuen", sivustolla sanotaan.

Yritykset luovat katteettomia toiveita

Ei ole mahdollista todistaa, että yritykset väärentäisivät asiakkaidensa asiakirjoja. Ne kuitenkin yrittävät luoda suuria toiveita turvapaikan saamisesta.

Nettihaulla tällaisia yrityksiä löytyy muutama. Kaksi niistä vastasi sähköpostitse, että ne eivät luo keksittyjä turvapaikkatarinoita.

Paterton väittää, että turvapaikan hakeminen on "nopein ja helpoin" tie Eurooppaan niille, jotka sopivat Geneven pakolaissopimuksen määritelmään pakolaisesta.

"Lähes jokainen IVY-maan kasvatti voi enemmän tai vähemmän täyttää nämä kriteerit, koska IVY-maat eivät noudata ihmisoikeuksia ja rikkovat niitä melkein jatkuvasti", sivustolla maalaillaan (siirryt toiseen palveluun).

Tämä on ristiriidassa esimerkiksi Suomen antamien päätösten kanssa. Viimeisen vuoden kuluessa Suomi myönsi kansainvälistä suojelua 48 Venäjän kansalaiselle ja antoi kielteisen päätöksen 132 hakijalle.

Ukrainan kansalaisille ei myönnetty kansainvälistä suojelua vuoden kuluessa ja kielteisen päätöksen sai 41 hakijaa. Uzbekistanin kansalaisille on vuoden aikana annettu kaksi kielteistä päätöstä, ei yhtään myönteistä.

Suomessa yritysten preppaus ei ole näkynyt

Suomen maahanmuuttoviraston tiedossa ei ole, että Suomeen tulleita venäjänkielisiä turvapaikanhakijoita olisi valmennettu turvapaikkapuhutteluun.

Pohjoiskaukasialaiset hakijat ovat saattaneet kertoa matkustaneensa esimerkiksi Pietariin, jossa tuttu henkilö on järjestänyt heille viisumit ja passit. Raajnylityksen jälkeen saattaja on kerännyt passit pois. Yrityksien palveluita hakijat eivät ole maininneet.

Maahanmuuttoviraston mukaan venäläiset turvapaikanhakijat tulevat maahan yleensä omalla passilla ja viisumilla eivätkä mainitse yrityksiä puhuttelussa.

Lue seuraavaksi