Nuorten Urban Parkia hajoitettiin, mutta se ei menoa hidasta – "tulossa ehkä kaikkien aikojen toimintakesä"

Kemin nuorisotoimen rakentamaa Urban Parkkia hajoitettiin ja sotkettiin alkuviikolla, mutta surkeuteen ei jääty rypemään.

nuoret
Tuomas Laajoki ja Jirka Pentti korjaamassa tuhoja Urban parkissa
Jirka Pentti (oik.) niittaa jykevämpää levyä sen kontin oveen, jossa alkaa pitää kesällä harrastusvälinelainaamoa. Tuomas Laajoki seuraa tyytyväisenä vierestä.Kati Siponmaa / Yle

Nuorisonohjaaja Tuomas Laajoki ei ollut uskoa silmiään alkuviikolla, kun saapui Kemin Mansikkanokalla sijaitsevalle Urban Parkille ilkivallan jälkeen. Aivan hetki sitten oli alueella sijaitsevat kontit koristeltu 50 nuoren ja rovaniemeläisen graffititaiteilijan toimesta. Maalit olivat ehtineet hädin tuskin kuivua, kun tyhjilleen jäänyt tila oli houkutellut tihutyön tekijät koloistaan.

– Tekijöistä on tullut vinkkejä, joita selvitellään, toteaa Tuomas Laajoki nyt muutaman päivän jälkeen paikalla, jossa on tartuttu työkaluihin ja ovet saavat sen verran jämerät vahvistukset, ettei niistä pääse kutsumattomat sisälle.

Ilkivallan tekijä on nähnyt vaivaa kiipeämäälä tuhoamaan myös ylimmät ikkunat
Konttien ovista oli lyötu läpi tuoleja ja sisään oli nakottu kivä. Jopa ylimpänä sijainneen kontin ovi oli kivuttu tuhoamaan.Kati Siponmaa / Yle

Onki tai frisbeegolfkiekot ilmaiseksi lainaan

Hevosenkengän muodossa olevat kontit muodostavat liikuteltavan monitoimitilan "Urban Parkin", joka mahdollistaa monenlaista toimintaa musiikkiesitysten järjestämisestä seinäkiipeilyyn. Urban Parkin nuorisonohjaajaksi kesän ajaksi palkattu Jirka Pentti alkaa pitää yhden kontin suojissa harrastusvälinelainaamoa.

– Jos haluaa mennä tuohon rantaan ongelle, niin täältä voi hakea kuittausta vastaan mato-ongen lainaan. Tai lainata voi vaikka joogamaton tai frisbeegolfkiekkoja, jotta pääsee viereiselle kentälle pelaamaan, kertoo Tuomas Laajoki.

Tuomas Laajoki ja Jirka Pentti Urban parkissa
Kati Siponmaa / Yle

Mansikkanokalla sijaitsee Kemin virallinen frisbeegolfrata, jolle on myös suunniteltu toimintaa.

– Kesän aikana radalla pidetään Meri-Lapin Fribagolf-turnaus, jossa kemiläisnuorten lisäksi pelaajia on Keminmaasta, Tervolasta, Simosta ja Torniosta.

Kaikki on ajateltu loppuun asti, sillä Mansikkanokalta löytyy nuorille myös ammattimainen opastus frisbeegolfin saloihin, jos se lajina on vielä oudompi.

– Urban parkin aukioloaikoina voi vain tulla nykäisemään hihasta, että haluaa ohjausta, Laajoki kehottaa.

Muunlaistakin ohjausta monitoimitilasta löytyy, sillä konttirakennelman on esimerkiksi tekeillä kiipeilyseinä, johon pääsee sitten valvotusti kokeilemaan ketteryyttään.

Konteista kootun Urban Parkin ideana on liikuteltavuus, mutta ihan tuosta vaan sen paikkaa ei ole kuitenkaan tarkotus vaihtaa.

– Onhan tämä Mansikkanokka niin mahtava alue Kemissä, että annetaan sen nyt ainakin tämä kesä olla täällä, Laajoki toteaa.

Urban park ja kasa hiekkaa
Kati Siponmaa / Yle

Kemin nuorisotoimella on myös notkeammin liikkuva nuorisotila eli pakettiautollinen harrastusvälineitä, joka Puuha-paku -nimellä liikahtaa aina sinne, missä nuoret ovat.

– Kesäaikaan tämä paikka toimii myös Puuha-Pakun parkkina, että ainakin toimintatorstait ovat sellaisia päiviä, jolloin Puuha-Pakun aktiviteetit ovat täällä täydentämässä tarjontaa.

Nuorisonohjaaja Tuomas Laajoki selvästi syttyy kertoessaan monista kivoista suunnitelmista, joita kesän ajaksi on suunniteltu.

– Nyt on tulossa ehkä kaikkien aikojen toimintakesä, kun on teatteri- ja musiikkileirejä sekä uutena juttuna Kemin Factorin järjestämä elokuvaleiri.

Lisäksi nuoritoimi liikuttaa väkeä aivan pienimmistä kaupunkilaisista lähtien liikennepuistossa. Sinne sijoittuu yksi kesän odotetuista tapahtumista, kun Rondelli -musiikkitapahtuma järjestetään edelleen.

Urban Parkille tehty tihutyö on selvästi painettu ajatuksissa jo taka-alalle.

– Mahdollisimman nopeasti eteenpäin vaan, lapiot heiluvat jo! Meillä on tulossa niin paljon mukavia juttuja tänä kesänä, että ne syrjäyttävät nämä negatiiviset tunteet, Laajoki tuumaa.