Libanon haluaa kieltää Wonder Woman -elokuvan – Syynä israelilaistähti?

Israelilaisen pääosanesittäjän Gal Gadotin muita elokuvia on kuitenkin esitetty Libanonissa. Tunnettu libanonilaisbloggari epäilee, ettei ongelma olekaan kytkös Israeliin, vaan vahva naishahmo.

Ihmenainen
nainen julisteen edessä
Ihmenaista elokuvissa näytellyt Gal Gadot puhumassa lokakuussa tilaisuudessa, jossa naispuolinen supersankari nimettiin naisten ja tyttöjen asiaa ajavaksi YK:n erityislähettilääksi.Justin Lane / EPA

Libanonin talousministeriö haluaa kieltää tuoreen Wonder Woman -elokuvan esittämisen, koska pääosanesittäjä Gal Gadot on israelillainen.

Libanon ja Israel ovat virallisesti sodassa ja Libanonissa on voimassa laki, joka kieltää israelilaistuotteet sekä kontaktit israelilaisiin.

Wonder Womanin ensi-illan on määrä olla Beirutissa keskiviikkona. Libanonin pääkaupungin kaduilla komeilevat elokuvan mainosjulisteet.

Uutistoimisto AP:n viranomaislähteen mukaan virallista prosessia elokuvan kieltämiseksi ei ollut vielä keskiviikkoaamuna aloitettu.Lopullisen päätöksen asiasta tekee sisäministeriö.

Gadotin Gaza-kanta tuohdutti

Boikottia ajanut ryhmittymä, Kampanja Israelin tukijoiden boikotoimiseksi, huomauttaa, että Gadot on palvellut Israelin armeijassa ja ilmaissut tukeaan Israelin toimille Gazan palestiinalaisalueella.

Gadot on näyttelijä, malli ja entinen Miss Israel. Hän suoritti kaksivuotisen asepalveluksen ennen näyttelijänuraansa.

Israelin ja Gazan vuoden 2014 sodan aikana Gadot julkaisi Facebookissa päivityksen, jossa hän ylisti Israelin armeijaa maansa suojelemisesta palestiinalaisjärjeastö Hamasin "hirvittäviä tekoja" vastaan.

Gadotin elokuvia nähty Libanonissa aiemmin?

Libanonissa on suurempi ilmaisunvapaus kuin monissa muissa alueen maissa, mutta ennakkosensuuri on käytössä. Erityisesti sitä sovelletaan Israeliin, uskontoon ja homoseksuaalisuuteen liittyviin sisältöihin.

Tänä vuonna on kielletty islamilaisesta julkkispapista kertova egyptiläiselokuva Mawlana sekä identiteettiään etsivistä nuorista kertova libanonilaiselokuva Beach House. Mawlana esitettiin myöhemmin, kun siitä oli poistettu kohtauksia.

Vuonna 2013 arabimaat kielsivät terrorismista kertovan The Attack -elokuvan, joka oli kuvattu Israelissa. Näin siitä huolimatta, että ohjaaja oli libanonilaissyntyinen Ziad Doueiri.

Wonder Womanin on kuitenkin määrä tulla elokuvateattereihin kesäkuussa Arabiemiraateiasa, Qatarissa, Kuwaitissa, Omanissa ja Bahrainissa.

Lisäksi Libanonissa on aiemmin esitetty Gal Gadotin tähdittämiä elokuvia, muun muassa Fast and Furious ja Batman vs. Superman.

Viime mainitun kieltämiseksi kampanjoitiin, mutta elokuva esitettiin Libanonissa.

Kieltohaluilla sittenkin toinen syy?

Tunnettu libanonilainen bloggari Elie Fares arvelee (siirryt toiseen palveluun), että kehotus kieltää Wonder Woman heijastelee kiistoja Libanonin hallituksen sisällä. Elokuva on jo aiemmin täytynyt hyväksyä, jotta se ylipäätään voisi olla elokuvateatterin ohjelmistossa, hän sanoo.

Hän myös kummastelee, mitä tässä vastustetaan. Elokuva kertoo ikonisesta supersankarista, joka on ollut 70 vuoden ajan osa popkulttuuria. Pääosanesittäjä sattuu olemaan israelilainen, mutta hän ei näyttele mitään maahansa liittyvää.

Kukapa tietää, ehkä ongelma ei olekaan Gal Gadotin israelilaisuus, vaan se, että elokuvassa on vahvoja itsenäisiä naishahmoja, eikä patriarkaattimme voi sellaista levittää?, Fares pohtii.

Lähteet: AP, Yle Uutiset