Hyvä veneily-CV auttaa veneen vuokraamisessa

Suomen ensimmäinen veneiden vertaisvuokrauspalvelu on aloittanut toimintansa. Skipperi.fi palveluun on rekisteröitynyt ensimmäisen kuukauden aikana noin 300 veneen vuokraamisesta kiinnostunutta.

veneet
Moottoriveneitä laiturissa Tapiolassa. Taustalla näkyy Keilaniemessä sijaitsevat Nesteen ja Koneen tornitalot.
Palvelussa vuokrattavana olevia veneitä on muun muassa Otsonlahden venesatamassa Espoossa. Ari Tuhkanen / Yle

Veneiden vertaisvuokrauspalvelu Skipperi.fi syntyi Anna-Leena ja Kristian Raijin omasta tarpeesta saada purjevene vuokrattua mahdollisimman helposti.

– Meillä oli viime kesänä sellainen tilanne, että oli tulossa perheen lisäystä keskellä kesää, eikä päästy vesille. Yritettiin sitten pistää omaa venettä vuokralle, ja osoittautui, ettei mitään palvelua ole tähän olemassa, muistelee Anna-Leena Raij.

Raijit saivat oman veneensä lopulta verkostojensa kautta vuokrattua, mutta idea veneiden vertaisvuokrauspalveluista jäi muhimaan. Esimerkkiä palvelulle Raijit hakivat muun muassa Ruotsista ja Yhdysvalloista, missä veneiden vertaisvuokrauspalveluita on ollut jo muutaman vuoden ajan.

– Yhdysvalloissa markkinajohtajilla on listoilla varmaan 20 000 venettä ja niillä on ollut huima kasvu, tietää Raij.

Vuokrattavana veneitä laidasta laitaan

Pariskunta lanseerasi Suomen ensimmäisen veneiden vertaisvuokrauspalvelu Skipperi.fi reilu kuukausi sitten huhtikuussa. Toiminta näyttää lähtevän liikkeelle verkkaisesti. Palvelussa tarjotaan tällä hetkellä vuokralle vain 38 vesikulkupeliä.

Vuokrattavana on kuitenkin vesikulkuvälineitä laidasta laitaan. Listalla on vesikoottereita, tuulilasiveneitä, daycruisereita, asuntoveneitä, matkaveneitä ja purjeveneitä.

– Bustereita on aika paljon, mutta esimerkiksi purjeveneitäkin kivasti. Lähiaikoina tulee kanootti ja odotamme kovasti myös ensimmäistä soutuvenettä, kertoo Raij.

Valtakunnallisen palvelun veneistä suuri osa kelluu pääkaupunkiseudun satamissa.

– Vuosaari, Karhusaari, Kulosaari, Laajasalo, Lauttasaari, Katajanokka, Otsonlahti, Keilaranta, Laurinlahti, Haukilahti, Westend, Lyökkiniemi, luettelee Raij.

Veneily-CV kertoo omistajalle vuokralaisen veneilytaidoista

Veneen vuokraajilta vaaditaan palveluun rekisteröityminen. Se sisältää tunnistautumisen ja veneily-CV:n laatimisen.

– Rekisteröityminen takaa veneen omistajille vuokralaisiksi taitavat veneilijät, alleviivaa Raij.

Veneen vuokraajia on rekisteröitynyt palveluun reilun kuukauden toiminnan aikana noin 300.

Vuokrahinnan määrittelee veneen omistaja. Skipperi perii palvelustaan 13,5 prosenttia veneilijän maksamasta vuokrasta.

Miten vene vuokrataan?

Lopullisen päätöksen veneen vuokraamisesta tekee veneen omistaja.

– Rekisteröitynyt vuokraaja laittaa varauspyynnön veneen omistajalle, joka hyväksyy tai on hyväksymättä tämän pyynnön, kertoo Raij.

Ensimmäiset vuokraukset on Raijin mukaan tehty ja ne sujuivat hyvin.

– Ensimmäisenä lähti vesille purkkari Helsingistä. Ja toisena lähdettiin nauttimaan aurinkoisesta säästä daycruiserilla päiväksi merelle, kertoo Raij.

Kesälle varauksia on Raijin mukaan kymmenkunta.

Katamaraani heti vuokralle

Yksi veneensä vuokrauspalveluun laittanut on helsinkiläinen Heikki Öhman. Hän osti 34-jalkaisen katamaraani-mallisen purjeveneen tänä keväänä Britanniasta ja laittoi sen heti vuokralle.

– Vene on aika arvokas ja ajattelin, että voisin lainaa vähän kuolettaa silloin kun en itse tarvitse venettä, kertoo Öhman.

Kelle tahansa Öhman ei ole kuitenkaan valmis kallista venettään vuokraamaan. Öhman aikoo lukea tarkasti vuokraajan veneily CV:n ja käydä tarvittaessa vuokraajan kanssa läpi veneen erikoisuudet.

– Pitää olla vähintään suoritettu saaristolaivurikurssi ja purjehduskokemusta pitää olla riittävästi. Ja katson, onko suosittelijoita ja vastaavaa, kertoo Öhman

Katamaraanin omistaja Öhman kertoo, että mahdollinen vuokralaisen veneen karille ajaminen pelottaa, mutta vakuutukset ovat hänen mukaansa sitä varten.

– Toisaalta karille voi ajaa itsekin ja vakuutus korvaa, luottaa Öhman.

Skipperi aikoo valloittaa myös Ruotsin

Raijit aikovat laajentaa toimintaansa heti kättelyssä Ruotsiin, missä vertaisvuokrausta on jo. Kilpailuun he aikovat vastata tekemällä kaiken paremmin.

– Tänä kesänä on tarkoitus saada Ruotsin markkinat auki ja saada sinne veneitä rekisteröitymään. Siellä markkina on tottuneempi jakamistalouteen ja veneiden vuokraus ei ole yhtä uusi asia kuin täällä Suomessa, että siinä mielessä odotukset ovat korkealla, hehkuttaa Anna-Leena Raij.