Hyppää sisältöön

Keskusta: Alkoholilain uudistus kaatui – perussuomalaiset eivät suostu omantunnonvapauteen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kaatoi uuden kompromissiesityksen. Sen mukaan kansanedustajat olisivat saaneet äänestää vapaasti 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myymisen sallimisesta ruokakaupoissa.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kalle Jokinen, Antti Kaikkonen ja Toimi Kankaanniemi kertoivat eduskuntaryhmiensä kokousten jälkeen hallituksen alkoholilakikiistan tuloksista Helsingissä keskiviikkona Kuva: Kimmo Penttinen / Lehtikuva

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on hylännyt alkoholilakikiistassa annetun uuden sovintoesityksen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan alkoholilain kokonaisuudistus ei perussuomalaisten kannan vuoksi etene.

– Tämä oli määrä eduskunnassa ratkoa, ja kun polkua eteenpäin ei nyt löydy, niin tämä on tässä, totesi Kaikkonen asiasta pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kompromissiesityksen mukaan kansanedustajat olisivat saaneet äänestää vapaasti 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien tuomisesta ruokakauppoihin. Uudistuksen muilta osin hallituspuolueiden kansanedustajien olisi pitänyt noudattaa ryhmäkuria eli äänestää hallituksen esityksen puolesta.

Kaikkosen mukaan tänään tehdyt muutosesitykset eilen kaatuneeseen edelliseen kompromissiesitykseen olivat lähinnä muodollisia.

Kaikkosen mukaan nykyinen hallitus ei enää ota kokonaisuudistusta jatkokäsittelyyn, mutta voi ottaa joitakin sen osista harkintaan. Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen pitävät mahdollisena joidenkin kokonaisuudistuksen osien käsittelyn jatkamista hallituksessa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi jumia Twitter-viestissä sanomalla, että asiassa on pakko edetä.

.
.