1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ylioppilaat

Tuore ylioppilas ei anna CP-vamman hidastaa elämää – tanssi vanhojen tanssitkin pyörätuolissa

Keminmaalainen Elina Tytärniemi ei murehdi CP-vammaansa vaan tekee sen minkä haluaakin, vaikka elämä ei antanut täysin toimivaa kehoa. Joskus pitää vain soveltaa.

Kuva: Laura Valta / Yle

Keminmaan Lautiosaaren kylällä koiria ulkoiluttava kävelijä ei ennätä edes hoksata mikä pyörätiellä tulee vastaan ennen kuin se jo pyyhältää ohi. Kyseessä on Elina Tytärniemi, joka viilettää täyttä vauhtia pyörätuoliinsa kiinnitetyn käsipyörän avulla.

Sama elämäniloinen tuore ylioppilas avaa vieraalle kotinsa oven ja myöntää rehellisesti, että vähän jännittää. Lukio on nyt käyty loppuun, ylioppilaskirjoitukset ovat menneet hyvin ja juhliin on odotettavissa paljon vieraita.

– Olen kyllä itse tosi tyytyväinen. Viikko kun oli juhliin, niin alkoi jännittää ja tärisyttää, mutta silleen hyvällä tavalla. Tuntuu hyvältä, että tämä on nyt tältä osin ohi, Tytärniemi hymyilee.

Koulutaival muiden mukana

Tytärniemen elämäntaipaleen alku oli dramaattinen. Hän ei saanut synnytyksen aikana tarpeeksi happea, joten pieni vauva tuli maailmaan hätäsektiolla. Hapenpuute toi elämänmittaisen seuralaisen, CP-vamman.

– Minulla siihen liittyy liitännäisenä hahmottamisen vaikeus, se näkyy tietyissä aineissa kuten matematiikassa ja maantiedossa, Tytärniemi kertoo avoimesti.

Liikkumisen hankaluuksista ja hahmottamisvaikeuksista huolimatta Tytärniemi on käynyt tähänastisen koulu-uransa muiden joukossa, jäämättä mistään paitsi. Aina on vain keksitty keinot, joilla hän voi tehdä saman kuin muutkin.

– Koen, että liikkuminen on ollut minulle helppoa, on ollut omat apuvälineet ja kouluavustaja mukana. Ja opetuksessa on aina huomioitu, että miten Elina pystyisi tekemään mukana.

– Ja jos ei vaikka pesäpallossa ole pystynyt menemään pesältä pesälle, niin kaverit on työntäneet kävelytelineen istumapenkillä menemään, Tytärniemi muistelee nauraen.

Kuva: Laura Valta / Yle

Nuori nainen ei ole antanut vammansa hidastaa eikä estää elämistä. Hän kiittelee perhettään, joka on tukenut ja tuupannut eteenpäin.

– Perhe on aina pitänyt huolen, etten mitenkään eroa muista. Että samalla lailla sinne mukaan vaan.

Lukioajoilta mieleen on jäänyt erityisesti vanhojen tanssit. Se on kenelle tahansa ikimuistoinen päivä, mutta CP-vammaiselle Tytärniemelle erityinen.

– Ensin mietin, että menenkö sinne pyörätuolin kanssa. Siinä kävin semmoisen taistelun, mutta kaverit sanoivat, että tietysti Elina tanssii. Niin minä sitten menin sinne pyörätuolilla, ja sain kyllä paljon kiitosta.

"On menty niillä mitä on"

Tytärniemestä paistaa helposti tarttuva iloisuus ja sinnikkyys. Hän myöntää, että joskus on ollut heikkoja hetkiä ja tuntunut pahalta, mutta yleensä hän ei suhtaudu sen kummemmin vammansa asettamiin rajoituksiin.

– Ei sitä ole oikeastaan pysähtynyt ajattelemaan. Kun ei ole vertailukohtaa, että miten voisi olla helpommin, on vain menty niillä mitä on, Tytärniemi nauraa.

– Vaikka on ollut haasteita, niin olen aika sinnikäs luonteeltani. Hammasta purren eteenpäin.

Muiden valkolakkisten tavoin myös Tytärniemi on hakenut opiskelemaan, mutta ei vielä tiedä miten pääsykokeet ovat menneet. Häntä kiinnostaa Suomen kieli.

– Siihen kävin pyrkimässä monessa paikassa, ja logopediaan hain. Mutta oli haastava koe, että saapa nähdä, Tytärniemi toteaa.

Kävi miten kävi, on helppo uskoa, että sinnikäs nuori nainen pärjää tulevaisuudessakin.

Kuva: Laura Valta / Yle