1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. säästäminen

Himosäästäjä jättää jääkaapinkin pois päältä – Lasse Lehtonen ottaa säästämisen haasteena

Lasse Lehtonen kulkee kävellen tai pyörällä alle 20 kilometrin matkat, nipistää sähkönkäyttönsä minimiin, käy ruokakaupassa tarjousten perässä eikä omista käytössä olevaa jääkaappia.

säästäminen
Lasse Lehtonen
Lasse LehtonenMerja Siirilä / Yle

Elämä ilman jääkaappia voi tuntua länsimaissa asuvasta haastavalta. Sitä se ei ole, kertoo diplomi-insinööriksi ja kauppatieteiden maisteriksi opiskeleva Lasse Lehtonen. Säästäväisyydestä on muodostunut hänelle jo elämäntapa.

– Pyrin säästämään ruokailussa, sähkössä, kaikissa perus-elinkustannuksissa, mutta myös matkustamisessa ja vapaa-ajanvietossa, Lehtonen kertoo.

Lehtonen ei käytä kotonaan sähköä kuin asunnon lämmittämiseen, tietokoneen ja puhelimen akun lataamiseen, ruuan laittamiseen hellalla ja huoneen valaisemiseen. Esimerkiksi televisiota hän ei katsele, vaikka sellainen kotoa löytyykin.

Testaa itseään

Lasse Lehtonen kokee olleensa jo pienestä pitäen säästäväinen. Silloin säästäminen oli enemmän tavoitteita varten. Opiskelijaelämän alkaessa hän päätti testata säästäväisyyden mahdollisuuksia.

– Tykkään haastaa perusajatusta siitä, miten pitää elää ja otan tämän säästämisen haasteena. Tottakai opiskelijaelämässä on vähemmän rahaa käytettävissä muutenkin, mutta vaikka tein töitä, niin säästin rahaa, Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan säästämistä ei saa sotkea köyhyyteen. Sähkön vähäisempää käyttöä hän perustelee ympäristösyistä.

– Pyrin tarkastelemaan sitä, miten pystyn pienentämään kuormaani ympäristölle, mutta myös ihan säästösyistä, että miten pystyn minimoinaan elinkustannuksia, Lehtonen toteaa.

Lasse Lehtonen lukemassa
Lasse Lehtonen ei katso televisiota, vaan käyttää aikansa kavereiden luona tai kirjoja lukienAnna Wikman / Yle

Kesä taivasalla

Ensimmäisenä opiskelijavuotena Lehtonen kokeili ulkomajoitusta. Toukokuusta elokuulle hän vietti taivasalla.

– Tuli mieleen, miltä tuntuisi asua kodittomana. Tuskin on muuta keinoa vapaaehtoisesti ja turvallisesti tätä toteuttaa. Koska Suomessa on paljon hyvää metsää, missä pystyy yöpymään, niin ei ollut oikeastaan ongelmaa asua taivasalla, Lehtonen kertoo.

Koska Suomessa on paljon hyvää metsää, missä pystyy yöpymään, niin ei ollut oikeastaan ongelmaa asua taivasalla.

Lasse Lehtonen

Aivan erakoksi Lehtonen ei metsämajoituksensa aikana ryhtynyt, sillä hän vietti aikaa kavereiden luona ja Vaasan keskustassa.

Lasse tunnustaa olevansa luontoihminen ja nauttivansa esimerkiksi meressä uimisesta. Ulkomajoitus sujui hyvin – huonoja säitä lukuunottamatta.

Kokemus oli hyvin opettavainen.

– Tottakai, kun siinä oppi ruuanvalmistamisesta sen taidon, että ei pysty kärräämään mukana jääkaappia, huomasi, että ei se oikeastaan ole niin oleellinen, Lehtonen kertoo.

– Varmaan kesän jälkeen en olisi pystynyt jatkamaan mukavasti, kun oli tulossa syksy ja se ei ole oikein hyvä aika ilmastollisesti.

Lasse Lehtonen kävelemässä kotitalonsa läheisyydessä
Lasse Lehtonen pyrkii kävelemään mahdollisimman paljonAnna Wikman / Yle

Kävellen tai pyöräillen alle 20 kilometrin matkat

Kun Lehtonen pihistelee monista asioista, niin mihin sitten panostetaan?

– Mulla ei ole tavoitteena säästää isoa kasaa rahaa tilille, vaan säästän, että voin tehdä enemmän asioita. Toisaalta säästän niissäkin asioissa, joita taeen. Esimerkiksi, kun matkustan, matkustan hyvin minimibudjetilla, Lasse kertoo.

Lentomatkoissa pystyy Lehtosen mukaan säästämään, kun ostaa tarjouslentoja ja varaa matkat tarpeeksi ajoissa.

Pitkillä matkoilla Lehtonen käyttää julkisia kulkuneuvoja, mutta lyhyet, alle 20 kilometrin matkat hän pyrkii kävelemään tai pyöräilemään. Kävelyharrastuksensa vuoksi Lehtonen kertookin panostavansa hyviin kenkiin.

– Olen tyypillisesti ostanut aina kohtalaisen halpoja kenkiä, koska ne ovat kulutustavaraa. Olen kuitenkin huomannut, että jos ostaa yli 60 euron kengät, ne kestävät yli neljä kertaa pidempään kuin 20 euron kengät. Siinä säästää, että ostaa vähän kalliimmat.

Lehtosen kaveripiiri suhtautuu säästäväisyyteen huumorilla.

– Kyllä kaikki tiedostavat, että olen kohtalaisen säästäväinen ihminen ja siitä aina paljon huumoriakin heitetään. Kyllä he ehkä jossain määrin sitä arvostavat, Lehtonen naurahtaa.

Lue seuraavaksi