Kännykkäkoteloon sujahtava henkilökortti kasvattaa suosiotaan Euroopan-matkailussa – ulkoministeriön tiedossa joitakin ongelmia rajoilla

Yhä useamman Euroopassa matkustavan taskusta löytyy henkilökortti passin sijaan.

henkilötodistukset
Henkilökortti ja passi.
Poliisi

Poliisin myöntämien henkilökorttien määrä on tuplaantunut tällä vuosikymmenellä. Vuonna 2016 henkilökorttihakemuksia tehtiin noin 160 000, kun vielä vuonna 2010 henkilökortteja haettiin hieman yli 80 000 kappaletta.

Myös kuluvan vuoden tilastot kertovat kasvusta. Tämän vuoden huhtikuun loppuun mennessä henkilökortteja on myönnetty yli 70 000 kappaletta. Viime vuoden tammi–huhtikuussa kortteja myönnettiin 54 000.

– Kyllä kyseessä on valtakunnallinen trendi. Henkilökorttien suosio on kasvussa, vahvistaa poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Minna Gråsten.

Noin kolme neljäsosaa passi- ja henkilökorttihakemuksista tulee poliisille sähköisesti. Usein henkilökorttihakemus tehdään samalla kertaa passin kanssa.

Sähköisesti tehty henkilökorttihakemus maksaa 50 euroa, kun poliisilaitoksen tiskiltä haettuna hinta on 54 euroa. Passi maksaa suurin piirtein saman verran. Tarkat henkilökorttien ja passien hinnat ovat nähtävissä poliisin verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

Pieni kortti on monen mielestä kätevä

Lupahallintopäällikkö Minna Gråstenin mukaan henkilökortin suosion kasvuun on useita syitä. Henkilökortti käy matkustusasiakirjasta Euroopan sisällä matkustettaessa, ja tietoisuus tästä on viime vuosina lisääntynyt. Euroopan ulkopuolella rajanylitykseen tarvitaan edelleen passi.

Luottokortin kokoinen henkilökortti on passiin verrattuna kätevämpi pitää mukana matkalla. Henkilökortti kulkee mukana lompakossa tai kännykkäkotelon sivutaskussa.

Toinen syy henkilökortin suosioon on pankkien muuttunut suhtautuminen ajokortteihin. Moni pankki ei nykyään enää hyväksy ajokorttia henkilöllisyystodistuksena.

Lisäksi sirulla varustettua henkilökorttia voi käyttää sähköiseen asiointiin ja allekirjoitukseen verkossa. Passissa näitä ominaisuuksia ei ole.

Poliisin puolesta siirtyminen henkilökorttiin on hyvä kehityssuunta. Sirulla varustettu henkilökortti on Gråstenin mukaan helpottanut henkilöllisyyden todentamista. Asiakirjaturvallisuuden puolesta passi ja henkilökortti ovat yhdenvertaisia.

Matkalaukku
Elina Kinos / Yle

Yksittäiset rajavirkailijat tietämättömiä

Vaikka henkilökortti on EU-alueella passin veroinen matkustusasiakirja, ulkoministeriön tietoon on tullut tapauksia, joissa henkilökorttia ei ole kelpuutettu.

Jorma Mussalo ulkoministeriön maahantulon ja passiasioiden yksiköstä kertoo, että ongelmia on ollut erityisesti uusien EU-maiden alueella ja Isossa-Britanniassa.

– Tiedossa on tapaus, jossa matkustaja oli matkalla Kroatiaan, ja välilaskun jälkeen Hollannissa häntä ei enää päästetty henkilökortilla seuraavaan koneeseen. Hän joutui jäämään Hollantiin, Mussalo kertoo.

Henkilökortin ongelmat ovat Mussalon mukaan kuitenkin yksittäisiä tapauksia, jotka johtuvat yksittäisen rajavirkailijan tietämättömyydestä. Valitettavasti asiaa ei hänen mukaansa voi juuri auttaa.

– Jos yksi virkailija sanoo, ettei henkilökortti kelpaa, emme me oikein Suomesta käsin voi mitään tehdä, Mussalo toteaa.

Tapauksia ei kuitenkaan ole paljon. Mussalon mukaan kyse on muutamasta kymmenestä.

Passit ja henkilökortit samasta jonosta

Passi- ja henkilökorttihakemukset etenevät saman jonon kautta, joten kumpaakaan ei saa toista nopeammin. Jos matkustusasiakirjansa haluaa hoitaa kuntoon näin alkukesästä, on syytä varautua jonoihin. Kevätkuukaudet ovat passijonojen sesonkia.

Lähestyvä kesälomakausi havahduttaa monet passin vanhentumiseen. Ylikomisario Stefan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta vahvistaa, että pahin ruuhkakausi on touko- ja kesäkuussa.

Jos yksi virkailija sanoo, ettei henkilökortti kelpaa, emme me oikein Suomesta käsin voi mitään tehdä.

Jorma Mussalo

Sundqvist toivoo, että hakemukset tehtäisiin verkossa. Vaikka matkustusasiakirjoja voi tulla hakemaan poliisilaitokselta ilman ajanvarausta, palvelua saattaa joutua esimerkiksi Turussa odottamaan jopa tunteja.

Jos matkustusasiakirjojen kanssa tulee hätä, passin tai henkilökortin voi saada nopeimmillaan puolessa päivässä. Tavallista vähän kalliimmaan Express-passin voi tilata aamulla ja noutaa iltapäivällä Helsingin Kampista, Länsiterminaalista tai lentokentältä.

Täydennys klo 13.20: Täältä (siirryt toiseen palveluun) voi tarkistaa, missä maissa voi matkustaa henkilökortilla. Poiisin sivuilla on myös lisää tietoa kortin hakemisesta (siirryt toiseen palveluun) ja toimitusajoista.