Rikolliset huijaavat vanhuksia – harhauttavat automaatilla ja varastavat kortin

Varastettu omaisuus on ollut jopa tuhansia euroja.

huijaus
Pankkiautomaatti.
Petri Lassheikki / Yle

Ikäihmiset ovat joutuneet kevään aikana huijatuiksi pankkien nostoautomaateilla Kotkassa, Haminassa ja Kouvolassa.

Automaatilla asioivan ihmisen läheisyyteen on hivuttauduttu etäisyydelle, josta asiakkaan näppäilemä tunnusluku on ollut nähtävissä. Nostotapahtuman lopulla, pankkikortin ollessa vielä automaatissa, asiakkaan huomio on kiinnitetty muualle. Epäillyt ovat esimerkiksi pudottaneet maahan tavaraa, jota avuliaasti auttavat nostamaan ylös.

Asiakkaan huomion ollessa muualla automaattiin on vaihdettu toisen henkilön kortti. Näin varkaat ovat saaneet huijauksi kortin, jolla he ovat nostaneet tilin tyhjäksi toisessa automaatissa.

Varastettu omaisuus on ollut tapauksesta riippuen jopa tuhansia euroja. Rikoksen kohteeksi joutuneet henkilöt ovat syntyneet 1930- ja 1940 -luvuilla.

Poliisi pyytää myös sivullisia reagoimaan

Rikoksista epäillyt ovat ilmeisesti ulkomaalaisia. Poliisi tutkii tapauksia maksuvälinepetosten sarjana, sillä tapahtumakulku on ollut kaikissa tapauksissa yhteneväinen.

Poliisi kaipaa havaintoja tapahtumiin liittyen. Poliisi pyytää myös sivullisten reagointia, jos pankkiautomaatilla asioivaa yritetään häiritä kuvatulla tavalla. Tapauksesta on soitettava hätäkeskukseen. Huijatuksi tulleiden on tärkeää kuolettaa pankkikortti niin pian kuin mahdollista.

Mahdolliset havainnot jo tapahtuneista rikoksista pyydetään sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai puhelimitse numeroon 050 4479574.