Muinaisjäänteiden tuhoaminen MM-latujen raivaustöissä ei johda käräjille – Syyttäjä: Teko ei ollut tahallinen

Sisällissodan aikaisten muinaisjäänteiden tärvelystä Lahden urheilukeskuksessa ei nosteta oikeusjuttua.

muinaisjäännökset
Muinaisjäännösnauha Lahden urheilukeskuksen puussa.
Kirsti Pohjaväre

Salpausselän syyttäjävirasto on päättänyt olla nostamatta syytteitä viiden Lahden kaupungin virkamiehen ja urakoitsijana olleen yrityksen toimista MM-latujen raivaustöissä.

Virkamiehiä epäiltiin muun muassa virkavelvollisuuden rikkomisesta, rakennussuojelurikoksesta ja rakentamisrikkomuksesta.

Syyttäjä ei löytänyt kuitenkaan todennäköisiä syitä rikosepäilyjen tueksi.

Riidatonta oli se, että latu-urien leventämiseen olisi pitänyt hakea maisematyölupa ja museolta lausunto alueella olevista muinaismuistoista. Lupaa ei kuitenkaan haettu, ja sen takia muinaisjääneitä eli vanhoja juoksuhautoja ja poteroita vaurioitui.

Syyttäjän mukaan epäillyt eivät vaurioittaneet muinaismuistoja tahallisesti, vaan kyse on ollut huolimattomuudesta. Lisäksi syyttäjä pitää tekoa haitallisuuteen nähden vähäisenä.

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Museovirasto vei jutun viime vuonna poliisitutkintaan, koska se piti Urheilukeskuksen alueen maanrakennustöitä huolimattomana toimintana.

Juttua on korjattu 31.5. klo 15:40: Epäiltyä oli viisi kaupungin virkamiestä, ei kaksi, kuten jutussa ensin luki. Epäiltynä oli myös raivaustöitä tehnyt yritys.