Keskustan Vanhanen ja SDP:n Rinne kaipaavat hallitukselta EU-politiikkaan brexit-päivitystä

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä hallituksella on hyvin hapuileva EU-linja.

EU-politiikka
Matti Vanhanen ja Antti Rinne
Matti Vanhanen ja Antti RinneLehtikuva

Pääministerin ilmoitus ulkopolitiikan ja EU-politiikan muutoksista Britannian EU-eron eli niin kutsutun brexitin ja Trumpin valinnan jälkeen sähköistää keskustelua Suomen linjasta.

SDP:n puheenjohtajan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Antti Rinteen mukaan lisätietoa tarvitaan erityisesti hallituksen Eurooppa-politiikan linjasta. Rinteen mukaan ”hallituksella on hyvin hapuileva, ehkä pimennossa oleva EU-linja”.

– Me ei oikein tarkkaan tiedetä, mihin suuntaan tämä hallitus haluaa Euroopan unionia kehittää näissä muutosprosesseissa. Eurooppa-ministeri kulkee puhumassa ensimmäisiä puheitaan Euroopassa ja kertoo, että Suomessa pitää miettiä Euroopan unionin jäsenyydestä irtautumista kansanäänestyksen kautta. Hyvin outoa, ihmettelee Rinne hallituksen linjaa Yle Puheen Politiikkaradiossa.

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen peräänkuuluttaa hallitukselta tietoa, mikä on Suomen näkökulma brexitin jälkeiseen kehitykseen Euroopan unionissa.

– Odotetaan että pääasioissa hallitus kykenee paaluttamaan sen, että mikä Suomen näkökulma näihin muutoksiin on, sanoo eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa johtava Vanhanen.

Vanhanen pitää ilmeisenä, että brexit heikentää unionia, mutta ei usko, että Trumpin presidenttiys muuttaa pysyvästi Euroopan ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita. USA:n toiminnan ennakoiminen sen sijaan on entistä vaikeampaa, sanoo Vanhanen.

– Isona johtopäätöksenä minusta on ihan luonnollista se, että kyllä unionin itsenäistä omaa toimintakykyä, tietynlaista itsenäisyyttä, sitä tullaan varmastikin korostamaan, Vanhanen toteaa.