Alkoholiuudistus repii hallitusta – Soini: Johdetaanko kepua puskasta?

Kokoomus ja perussuomalaiset vaativat edelleen, että hallitus etenee alkoholiuudistuksen kanssa, vaikka keskusta ilmoitti sen kaatuneen.

Alkoholilainsäädäntö
Timo Soini.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sotku hallituksen alkoholiuudistuksen ympärillä sai keskiviikkona yhä uusia käänteitä. Keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kaikkonen julisti keskipäivällä eduskunnassa, että alkoholiuudistuksen kohtalo on sama kuin viime vaalikaudella, eli se ei etene.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ilmoitti kuitenkin iltapäivällä, että hallituksen pitää viedä loppuun mikä on yhdessä vuosi sitten sovittu. Myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo viestitti Twitterissä, että asiassa on pakko edetä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kieltäytyi aamupäivällä hyväksymästä ryhmäjohtajien ratkaisuesitystä, jonka mukaan hallituspuolueiden edustajat olisivat voineet äänestää eduskunnassa nelosoluen ja limuviinojen ruokakauppaan tuloa vastaan, niin sanottuna omantunnon kysymyksenä. Vapaita käsiä on vaadittu lähinnä keskustan eduskuntaryhmässä.

Soini arvosteli "omantunnon käyttämistä keppihevosena".

– Perussuomalaiset ovat hoitaneet vaikeat asiat keskuudessaan, ja se on ainoa tapa, jos päätöksiä meinataan saada yhteiskunnassa aikaan. Jos aletaan milloin kenenkin kyttyrää hieromaan, ei siitä mitään tule, Soini pamautti.

– Joskus tietysti ajattelee kuka johtaa. Perussuomalaisia johdan minä kymmenen päivää, johdetaanko kepua puskasta?

Mielipiteet keskustan ryhmässä ovat kiristyneet, kun terveysprofessorina tunnettu Pekka Puska palasi vuodenvaihteessa eduskuntaan. Tiettävästi viitisentoista keskustan kansanedustajaa vastustaa kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajan nostoa.

Soinin mukaan asiassa pitää edetä mahdollisimman pian, mutta hallituksen johtokolmikko eli trio ei ole sopinut tapaamisesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiirehti eduskunnan istuntoon toimittajien ohi eikä kommentoinut asiaa.