Trump: Kerron ilmastonmuutospäätöksestäni lähipäivinä – lähtöä pidetään lähes varmana

Eroilmoituksen yksityiskohdista neuvotellaan parhaillaan, kertovat useat lähteet.

Pariisin ilmastosopimus
tehtaan piipuista tupruaa savua.
Ryan Tong / EPA

Valkoisen talon nimetön tiedottaja kertoo uutistoimisto AP:lle, että Yhdysvaltojen vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta on todennäköistä.

Lähteen mukaan ilmoitukseen voi kuitenkin jäädä "joitakin varaumia", jotka mahdollistaisivat sen, että päätös ei olisi lopullinen.

Presidentti Donald Trump kertoo itse tviitissä, että hän aikoo kertoa päätöksestään lähipäivinä. Yhdysvaltain kantaa voidaan pitää varmana vasta, kun siitä saadaan presidentin ilmoitus.

Aiemmin keskiviikkona uutissivusto Axiosi kertoi, että Yhdysvallat jättää sopimuksen.

Axios viittaa nimettömiin lähteisiin, joiden mukaan pieni työryhmä pohtii, miten vetäytyminen käytännössä toteutetaan. Työryhmään kuuluu muun muassa ympäristöhallinto EPA:n johtaja Scott Pruit.

Yksi vaihtoehto on vetäytyä virallisesti sopimuksesta, mikä voisi viedä kolme vuotta. Toinen, nopeampi mutta äärimmäisempi vaihtoehto on erota taustalla olevasta YK:n ilmastosopimuksesta.

Mitä Yhdysvaltain vetäytyminen merkitsisi?

Lähes 200 maata sopi vuonna 2015 Pariisissa yhteisistä toimista ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Trumpin mahdollisen eroilmoituksen odotetaan herättävän vihaisia reaktioita maailmalla.

Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja Kiinan jälkeen. Tutkijat uskovat, että Yhdysvaltain vetäytyminen ilmastosopimuksesta kiihdyttäisi ilmastonmuutosta.

Lisäksi pelkona on, että muut maat saattavat jättää sopimuksen Yhdysvaltain vanavedessä.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan usko, että Yhdysvaltain irtautuminen romuttaisi ilmastonmuutosta vastaan käytävän kamppailun. Muut maat jatkavat kamppailua, ja myös Yhdysvalloissa päästöt vähenevät joka tapauksessa, arvioi Climate Action Tracker -tutkijaryhmä.

Sipilä: Uutiset USA:n irtaantumisesta ilmastosopimuksesta iso takaisku

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvailee uutisia USA:n aikeista irtaantua Pariisin ilmastosopimuksesta isoksi takaiskuksi. Hänen mukaansa Suomen pitää löytää kumppaneita, että työ ei pysähdy.

Sipilän mukaan työ tulee olemaan hallituksen ja Suomen toimien kärjessä, niin Arktisessa neuvostossa kuin EU-ympyröissäkin.

Hän kommentoi amerikkalaismedian uutista eduskunnan täysistunnossa, jossa keskustellaan parhaillaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä EU-toimintaympäristön muutoksista.

Lue myös: Trump päättää ensi viikolla Pariisin ilmastosopimuksesta – Mitä käy, jos Yhdysvallat jättäytyy pois?

Lue myös: Suomen ilmastoneuvottelija: On takaisku, jos Yhdysvallat lähtee Pariisin ilmastosopimuksesta

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset