Ministeri Niinistö Puolustusvoimien syrjintäepäilystä: Se on hyvä, että tutkitaan, eikö niin?

Keskusrikospoliisi epäilee, että Puolustusvoimissa on syyllistytty syrjintärikokseen kaksoiskansalaisten kohtelussa.

kaksoiskansalaisuus
Puolustusministeri Jussi Niinistö.
Puolustusministeri Jussi Niinistö.Jyrki Lyytikkä / Yle

Yle kertoi keväällä, että Kainuun prikaatin varusmieskoulutuksessa oli kerrottu parille sadalle varusmiehelle, etteivät kaksoiskansalaiset pääse lennokkikoulutukseen. Keskusrikospoliisi aloitti selvittelyn tapauksesta uutisen jälkeen.

Tänään poliisi kertoi, ettei se aloita esitutkintaa Kainuun prikaatin tapauksesta. Yksi syy poliisin päätökseen oli se, että Puolustusvoimat oli poistanut nopeasti Ylen uutisen jälkeen lennokkikoulutusmateriaalista kohdan, jossa todettiin "Ei kaksoiskansalaisille".

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on tyytyväinen poliisin ratkaisuun.

– Keskusrikospoliisi antoi Kainuun prikaatin tapauksesta puhtaat paperit Puolustusvoimille, Niinistö sanoi Ylelle.

Poliisi tutkii kahta syrjintäepäilyä

Yle uutisoi aamulla, että Keskusrikospoliisi tutkii kahta Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin liittyvää syrjintäepäilyä.

Toinen rikosepäily koskee Puolustusvoimien Vekaranjärven varuskuntaravintolaa, jonka toiminta on ulkoistettu Leijona Catering -yhtiölle.Kouvolassa asuva Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen oli hakenut töitä Vekaranjärven varuskuntaravintolasta rekrytointiyhtiö Kairest Oy:n kautta.

Kesken työnhakuprosessin Kairest Oy lähetti yllättäen työnhakijalle sähköpostin, jossa sanottiin, että "asiakkaamme vaatii, että työntekijällä on oltava Suomen kansalaisuus, kaksoiskansalaisuuskaan ei käy".

Toinenkin rikostutkinta kohdistuu Ylen tietojen mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisen kohteluun. Hänelle oli ehditty suunnitella työtehtävä, jossa hänellä olisi ollut pääsy tiettyyn tietojärjestelmään. Siinä oli Puolustusvoimien henkilökuntaa koskevia tietoja.

Kun kaksoiskansalaisuus paljastui turvallisuusselvityksessä, Puolustusvoimat esti häneltä pääsyn tehtävään.

Puolustusministeri Niinistö kommentoi poliisin tutkintoja näin.

– Se on hyvä, että tutkitaan, eikö niin? Ja sitten jos sieltä tulee joku tulos, niin sitten sen mukaisiin toimiin ryhdytään, eikö niin?

"Uutisankka ja valeuutinen"

Kun Yle kertoi neljä kuukautta sitten, että Puolustusvoimat on alkanut kohdella Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia eri tavoin kuin muita, puolustusministeri Niinistö totesi, että Ylen uutinen oli uutisankka ja valeuutinen.

Nyt keskusrikospoliisi epäilee, että niissä tapauksissa, joista Yle kertoi aiemmin keväällä, on syyllistytty syrjintärikoksiin. Yle kysyi tänään Niinistöltä, onko hän edelleen samaa mieltä kuin aiemmin.

Oletteko edelleen sitä mieltä, että Ylen uutinen kaksoiskansalaisista oli valeuutinen ja uutisankka?

– Olen sitä mieltä, että Yle on väittänyt, että Puolustusvoimilla olisi joku ohjeistus kaksoiskansalaisten kohtelusta, ja sitä ei ole ollut. Sellaista ei ole löytynyt.

Kuinka on mahdollista, että teillä ei ole tietoa siitä, että (Puolustusvoimien) tiedustelulaitos antaa näitä epävirallisia ohjeistuksia (Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten kohtelusta)?

– Koska sellaista ei ole.

Tutkintoja on kuitenkin useita. Kuinka se voi olla aina jonkun yksittäisen henkilön tekemä yksittäinen virhe, kun näitä tapauksia löytyy Puolustusvoimien sisältä?

– Kainuun prikaatin tapaus tutkittiin, ja siitä tuli vapauttava päätös, Niinistö toteaa.

Puolustusvoimat: Ei uutta kommentoitavaa

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström sanoo, ettei Puolustusvoimilla ole uutta kommentoitavaa Kainuun prikaatin tapaukseen.

Engströmin mukaan Kainuun prikaatia koskevassa tapauksessa Puolustusvoimissa on oltu koko ajan sitä mieltä, että kyse oli yhdessä esitysmateriaalissa olevasta virheellisestä tiedosta.

– Kun asia havaittiin, se korjattiin.

Kahta muuta tapausta Puolustusvoimat ei halua kommentoida, sillä ne ovat tutkinnassa.

– Olemme täsmäntäneet alkuvuodesta kaikille pääesikunnan alaisille johtoportaille, että siellä tarkistetaan, että lainvastaisia käytäntöjä ei ole.

Lue tästä, mitä Yle on uutisoinut kaksoiskansalaisista:

31.1.2017 Puolustusvoimat laittoi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun

2.2.2017 Kainuun prikaati tiedotti varusmiehille: Lennokkikoulutukseen ei oteta kaksoiskansalaisia turvallisuussyistä

8.2.2017 Kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus tulee Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta

9.2.2017 Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin varuskunnan keittiöön – "Yhtäkkiä minä olinkin turvallisuusuhka"