Juhlat tulossa, mitä lahjaksi? "Yleinen summa pyörii 50 euron tienoilla"

Kokosimme lahjaetiketin kesän juhlia varten. Katso täältä lahjavinkit ja itsellesi sopiva budjetti.

lahjat
Onnittelukortti ylioppilaalle gerberan rinnalla.
Mirva Korpela / Yle

Kesän juhlat tuovat monille lahjapaineita. Tapakouluttaja Helena Valonen sanoo, että turhaan – paikalle voi mennä vaikka ilman lahjaa. Hän muistuttaa, että juhlan alkuperäinen tarkoitus on koota sukulaiset ja ystävät yhteisiin juhliin pitämään hauskaa, ja jokainen voi osallistua varallisuutensa ja sukulaisuussuhteen mukaan.

– Pitää muistaa, että ihmisillä on erilaisia rahatilanteita. On opiskelijoita, työttömiä ja hyvin menestyneitä. Kenenkään ei tarvitse hävetä, vaikka antaisi viisi euroa. Lahjan arvo ei ole tärkein vaan se että tietää, kuka on kohde, Valonen toteaa.

Kokosimme alle lahjaetiketin, josta voit katsoa omaan tilanteeseesi sopivan budjetin ja lahjavinkkejä.

1. Ylioppilasjuhlat tai valmistujaiset

Ylioppilas tai ammattiin valmistuva on usein elämänsä taitekohdassa eli muuttamassa lapsuudenkodista ensimmäistä kertaa omilleen. Monet toivovat rahaa.

– Yleinen summa pyörii noin 50 euron hujakoilla, lähisukulaisilla ne ovat usein isompia. Summia on vaikea arvioida, koska paljon riippuu antajan resursseista. Rahaan rinnastettavia ovat lahjakortit huvipuistoon tai nettikauppaan, josta voi ostaa lippuja keikoille tai festareille, sanoo Lukiolaisten liiton varapuheenjohtaja Venla Kinnunen.

Kenenkään ei tarvitse hävetä, vaikka antaisi viisi euroa.

Helena Valonen

Myös astiat ja kodintarvikkeet ovat hyviä lahjoja oman, itsenäisen elämän kynnyksellä. Jos nuori kerää esimerkiksi jotakin astiasarjaa, sitä voi täydentää tuomalla puuttuvia osia.

– Mutta vain, jos juhlan kohde on toivonut niitä. Ei mitään pakollisia lahjapönttöjä, jotka kaivetaan kaapin kätköistä esiin kerran kahdessa vuodessa, kun pöntön antaja tulee seuraavan kerran kylään, tapakouluttaja Helena Valonen sanoo.

Kultasepänliikkeistä kerrotaan, että Kalevala-korut ja uudempi kotimainen korusarja Lumoava ovat suosittuja lahjoja sekä tytöille että pojille. Pojille ostetaan myös paljon kelloja.

2. Rippijuhlat

Myös rippijuhliaan viettävä nuori valmistautuu pienen matkan takana odottavaan aikuisuuteen. Perinteinen rippilahja on kultainen rippiristikoru, joten se ei ole kaikkein varmin valinta – muuten nuorella voi olla juhlien jälkeen viisi ristikorua, joista neljä jää vaille käyttöä.

Pyhtään Huutjärven koulun kahdeksannella luokalla oleva Sarita Mäkelä kävi rippileirin hiihtolomalla.

– Sain lahjaksi koruja, rahaa ja vaatteita sekä lahjakortteja. Monet vieraat olivat kysyneet äidiltä etukäteen, mitä toivon. Äiti sitten kysyi minulta, Mäkelä kertoo.

Sini Okkosella ja Aada Majanderilla rippijuhlat ovat edessä tulevana kesänä. Molempien lahjatoivelistalla on rippiristi ja rahaa, mutta lahjan ei heidän mielestään tarvitse olla kallis eikä edes uusi.

– Jokin suvussa kiertävä, vaikkapa isovanhemmilta saatu sormus, on parempi lahja kuin joku kallis uusi sormus. Jos lahjalla on tunnearvoa, sillä on enemmän tarkoitustakin, Okkonen ja Majander sanovat.

3. Häät

Myös häissä rahalahjat ovat suosittuja, samoin toivottuja ovat esimerkiksi lahjoitukset matkakassaan. Huomioon kannattaa ottaa hääparin ikä. Jos avioituvat eivät ole aivan nuoria, astioita ja kodintarvikkeita saattaa olla jo tarpeeksi.

– Me olemme toivoneet häälahjana pientä avustusta häämatkaa varten, sillä meillä on jo kaikkea muuta, kertoo Kouvolan Korialla asuva Piia Puhakka, joka menee kesällä naimisiin.

Suosittuja ovat myös häälahjalistat, joita monet parit laittavat nettiin. Lahjalistan voi laatia esimerkiksi osoitteessa lahjalista.net (siirryt toiseen palveluun).

Me olemme toivoneet häälahjana pientä avustusta häämatkaa varten, sillä meillä on jo kaikkea muuta.

Piia Puhakka

Tapakouluttaja Helena Valosen mukaan lahjalistat ovat yleensä käytännöllisiä, mutta niissä pitäisi huomioida kaikki vieraat.

– On pidettävä huoli siitä, että listalla on monenhintaisia tavaroita. Että ihmiset voivat ostaa niitä kykynsä mukaan. Jos hääpari laittaa listalle vain kalliita vaihtoehtoja, koko juhlan tunnelma menee pilalle.

Valonen kertoo tapauksesta, jossa hääpari ryhtyi turhan ahneeksi.

– Eräs opiskelijatyttö meni naimisiin ja teki miehensä kanssa lahjalistan. Siinä oli niin kalliita lahjoja, että hänen kolmella ystävällään ei ollut rahaa ostaa niitä. He eivät kehdanneet mennä häihin ollenkaan.

4. Kun juhlakalu on lähisukulainen

Parhaat ylioppilaan tai rippilapsen lahjavinkit saa yleensä hänen vanhemmiltaan. Äidin ja isänkin kannattaa olla tarkkoja sen suhteen, ettei jakele samoja lahjavinkkejä monille.

– Ettei käy niin, että nuorella on lopulta kolme silitysrautaa. Vanhempien antaa kaikille eri lahjavinkit, jotta vältyttäisiin päällekkäisyyksiltä.

Rahalahjojen summia Valonen ei halua arvioida.

– Ei voi sanoa, että 50 euroa, koska sitten sitä pidetään minimisummana. Ideana on, että lahjan antaja luottaa oman sydämensä ääneen. Hän itse tietää, kuinka ison rahasumman hän haluaa antaa hyvillä mielin.

Myös tämän vuoden rippikoululaiset Sarita Mäkelä, Sini Okkonen ja Aada Majander ovat sitä mieltä, ettei setelin arvolla ole väliä.

– Jos on huono rahatilanne, niin ei tarvitse alkaa jaella mitään hirveitä summia. Antaa sen verran kuin pystyy. Summalla ei sinänsä ole väliä, tytöt sanovat.

Sarita Mäkelä, Sini Okkonen ja Aada Majander
Kuluvan vuoden rippikoululaiset Sarita Mäkelä, Sini Okkonen ja Aada Majander toivovat lahjoja, joilla on tunnearvoa.Olli Törönen / Yle

5. Kaukaisempi sukulainen tai kaveri

Vinkkejä kaukaisemmankin sukulaisen lahjaan saa parhaiten hänen vanhemmiltaan. Helena Valosen mielestä tärkeintä on kuitenkin onnitella hyvästä sydämestä.

– Kaunis sana tai kortti riittää. Jos tuntuu, ettei olla niin läheisiä että vietäisiin tavaraa, mennään ja viedään ehkä yksi kukka.

Jos on menossa kaverin juhliin, kannattaa kuunnella ja seurata häntä tarkkaan ennen juhlia.

– Ystävät liikkuvat, juttelevat, katselevat yhdessä liikkeiden ikkunoita ja visioivat. Sieltä tulee vihjeitä esiin.

Myös nuoret kannustavat kuuntelemaan.

– Mietin, mitä kaveri on sanonut tarvitsevansa tai sitten annan jotain sellaista, mikä menee varmasti käyttöön, sanoo Aada Majander.

7. Jos olet työtön tai opiskelija

Kun rahatilanne on tiukka, kannattaa panna mielikuvitus peliin. Esimerkiksi opiskelijoilla on tapana antaa toisilleen ns. aineettomia lahjoja, joiden summaa voi soveltaa tilanteen mukaan.

– Voi antaa omaa aikaa tekemällä itse lahjakortin, jossa luvataan viedä lahjan saaja vaikkapa ravintolaan syömään. Tai sitten voi keksiä jonkun muun edullisen tavan viettää aikaa ylioppilaan kanssa, sanoo Lukiolaisten liiton varapuheenjohtaja Venla Kinnunen.

Tapakouluttaja Helena Valonen sanoo, että juhlan kohteen kannattaa olla etenkin rahalahjojen kanssa hienotunteinen. Seteleitä ei ole tarpeen esitellä muille.

– Vain onnittelukortit nostetaan kirjekuoresta esiin ja rahat pidetään kuoressa. Näin kenellekään ei tule alemmuuskompleksia. Vaikka sitten antaisi sen viisi euroa.

8. Saako tulla ilman lahjaa?

Saa tulla. Valonen huomauttaa, että ylioppilas- tai rippijuhlat tai häät eivät ole kerjuutilaisuus.

– Tärkeintä on, että pidetään yhdessä kivat juhlat.

Juhliin saapuminen ilman lahjaa voi olla jopa parempi ajatus kuin lahja, jolla ei ole ajatusta.

– Lahjasta tulee helposti huono, jos vieras ahdistuu lahjan hankinnasta ja ostaa jotain vain koska on pakko. Huono ratkaisu on myös jäädä kokonaan pois juhlista, koska ei ole rahaa lahjaan.

Lukiolaisten liiton varapuheenjohtajan Venla Kinnusen mielestä pelkkä korttikin riittää, kun siinä on sydäntä.

– Kun itse valmistuin vuosi sitten, mieltä lämmittivät kortit, joiden askarteluun oli panostettu.

– Tärkeintä on saada koolle ystävät, sanoo kesällä naimisiin menevä Piia Puhakka.