Miten valmentaa lapsi olemaan yksin?

Suomen laissa ei ole mainintaa siitä, minkä ikäisen lapsen voi jättää yksin kotiin.

Lapset ja nuoret
Lapsi lähdössä kouluun.
Lasten valmiudet olla yksin ovat yksilöllisiä.Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainpuhelin pirisee tasaisesti ympäri vuoden kysymyksillä lasten yksinolosta. Koululaisilla on 2,5 kuukautta kesälomaa, syyslomaa, joululomaa, hiihtolomaa, pääsiäisen pyhinä vapaata koulusta... Ja samaan aikaan vanhemmilla on töitä. Aikuisten vuosilomat eivät mitenkään riitä kattamaan lasten loma-aikoja.

Mistä siis tietää, että lapsi on kypsä olemaan yksin? Onko olemassa merkkejä, jotka siitä kertovat?

– Ihmiset ovat yksilöitä. On mahdottomuus sanoa mitään tarkkaa ikärajaa. Pienetkin alakoululaiset ovat todella erilaisia sekä valmiuksiensa että halunsa perusteella. He ovat kuitenkin liian pieniä viettämään koko päivää yksin. Käytän mittarina sitä, että olipa lapsi minkä ikäinen tahansa, mutta jos hän pelkää yksinoloa, ei hän siihen ole vielä valmis tai kypsä, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki.

Hän muistuttaa, ettei yksinolemisen pelko välttämättä selviä sillä, että vanhempi siitä kysyy. Lapset kun ovat aika hyvin omaksuneet ajatuksen siitä, että vanhemmat tykkäävät reippaista ja pärjääväisistä lapsista.

– Ennemmin kannattaa kuulostella sitä, miltä se lapsi vaikuttaa, kun puhutaan yksinolosta. Vaikuttaako lapsi hermostuneelta tai jännittyneeltä? Mikä on lapsen tapa ylipäätään reagoida uusiin tilanteisiin? Miten hän reagoi kun tapahtuu jotakin yllättävää? Näiden kautta vanhempi voi miettiä, miten lapsi todellisuudessa minkäkin asian kokee, neuvoo Pajamäki.

Lapsi pelkää olla yksin – mitä teen?

Pienet alakoululaiset saattavat pelätä kotona yksinoloa, ja se on ihan normaalia. Vielä alakoululaiset tarvitsevat ympärilleen aikuisia, joihin voi turvautua tarvittaessa.

Pajamäki kannustaa yksinolon harjoitteluun.

– Pelkojen syntymistä ehkäistään, kun yksinoloa harjoitellaan pienissä erissä. Ensin harjoitellaan olemaan pihalla yksin. Sitten vanhempi käy viemässä roskia yksin. Sen jälkeen vanhempi voi käydä kaupassa ja lapsi jää kotiin. Mutta kertarysäyksellä lasta ei voi jättää pitkäksi aikaa yksin, sanoo Pajamäki.

Lasten luonteissa on vaihtelua ihan yhtä paljon kuin aikuisten. Toiset sopeutuvat vaihteleviin tilanteisiin helpommin kuin toiset, ja joillekin kotona yksin oleminen voi olla kertakaikkinen kauhistus.

Siis vähän kerrallaan, siedätyksellä. Ja jos lapsella on sisaruksia, on aivan eri asia jättää heidät kahdestaan kotiin ja käydä itse kaupassa. Sisaruksista on turvaa toinen toisilleen.

Kodin ja työn yhteensovittaminen

Pientä ja sairasta lasta saa jäädä kotiin hoitamaan kolmeksi päiväksi, eikä työnantajalla pitäisi olla siihen nokan koputtamista. Laki sanoo, että alle kymmenvuotiaan kanssa vanhempi voi jäädä kotiin.

Kuitenkin kun lapsi täyttää 10 vuotta, tapahtuu jotakin maagista lapsen kypsyydelle selvitä kipeänäkin yksin kotona. Sen ikäistä lasta ei enää saakaan jäädä kotiin hoitamaan ja olla pois töistä.

Yle kertoi aiemmin, että lakia kierretään jäämällä itse sairauslomalle. Toisaalta on olemassa tutkimuksia, joiden mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin kotiin (siirryt toiseen palveluun). Ristiriitaista, sanoo Tatjana Pajamäki. Hän muistuttaa olemassaolevista maksullisista kotipalveluista.

– Asetelma on kovin epäreilu, paitsi lapsille, myös vanhemmille, jotka eivät voi tilanteelle mitään.