Suomen ilmastoneuvottelija: On takaisku, jos Yhdysvallat lähtee Pariisin ilmastosopimuksesta

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia uskoo, että ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisesta tulisi vaikeampaa, mutta ei mahdotonta.

Pariisin ilmastosopimus
Norja Lillehammer.
Sven-Erik Arndt / AOP

Ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä pitää Yhdysvaltain mahdollista vetäytymistä Pariisin ilmastosopimuksesta takaiskuna.

– Ensisijainen tunne on pettymys ja harmistus, koska globaaleilla ilmastotoimilla on kiire ja Pariisin sopimus on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se on globaali sopimus, joka edellyttää kaikilta toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Uutissivusto Axiosin lähteet ovat kertoneet Yhdysvaltain vetäytyvän ilmastosopimuksesta.

Presidentti Donald Trump kertoo itse tviitissä, että hän aikoo kertoa päätöksestään lähipäivinä. Yhdysvaltain kantaa voidaan pitää varmana vasta, kun siitä saadaan presidentin ilmoitus.

Honkatukian mukaan Yhdysvaltain mahdollisen lähtemisen vaikutukset riippuvat pitkälti siitä, mitä muut Pariisin sopimuksen osapuolet tekevät.

– EU on hyvin sitoutunut Pariisin sopimuksen toimeenpanoon ja edistämään ilmastotoimia. Vastaavia lausuntoja on saatu myös esimerkiksi Kiinan ja Intian osalta. Jos kaikki muut Pariisin sopimuksen allekirjoittaneet ja sen ratifioineet osapuolet etenevät toimeenpanon suhteen, se rajaa Yhdysvaltain vetäytymisen vaikutusta.

"Loisi epävarmuutta investointeihin"

Honkatukia ei usko, että lähtemispäätös tekisi Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisesta mahdotonta, mutta kylläkin vaikeuttaisi sitä.

– Se luo varmasti epävarmuutta investointiympäristöön ja siihen, että missä määrin ilmastotoimia ja päästöjen vähennystoimia toimeenpannaan, mutta samaan aikaan esimerkiksi EU:lla on hyvinkin kunnianhimoiset tavoitteet.

Honkatukian mukaan on mahdollista, että jos Yhdysvallat vetäytyy, Pariisin sopimukseen skeptisesti suhtautuvat maat voivat nähdä oman tilaisuutensa livetä, mikä puolestaan voi vesittää ilmastotoimia.

– Mutta samaan aikaan kuitenkin näemme, miten uusiutuva energia ja päästövähennystoimet etenevät ja ihan puhtaasti markkinaehtoisesti. Ei se globaalia kehitystä pysäyttäisi.