Sipilä kariutuneesta alkoholilaista: Ollaan saatu talous kääntymään niin eiköhän me viinakin ratkaista

Pääministerin mukaan hallitus päättää jatkossa, mitä alkoholilain uudistukselle tapahtuu.

Alkoholilainsäädäntö
Juha Sipilä
Juha SipiläHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että keskiviikkona erimielisyyksiin kaatunut alkoholilain uudistus palautuu nyt hallituksen pöydälle.

– Nyt ryhmänjohtajat ovat käsittääkseni todenneet, että he eivät ratkaisua löydä, se palautuu hallituksen pöydälle.

Sipilä ei tosin valottanut yksityiskohtia tai aikataulua siitä, mitä alkoholilain uudistukselle nyt käy.

– Se, että ollaan saatu talous kääntymään, vienti vetämään ja työttömyys pienenemään, niin eiköhän me tämä viinakin vielä ratkaista, kun se hallituksen pöydälle tulee. Tähän tulee selvästi nyt aikalisä, se tarkoittaa sitä, että meikäläinenkin paneutuu nyt tähän asiaan.

Alkoholilain uudistus kaatui keskiviikkona, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmän kaatoi uuden kompromissiesityksen.

Kompromissiesityksen mukaan kansanedustajat olisivat saaneet äänestää vapaasti 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien tuomisesta ruokakauppoihin. Muilta osin hallituspuolueiden kansanedustajien olisi pitänyt noudattaa ryhmäkuria. Perussuomalaisille omatunnonvapaus ei kuitenkaan käynyt.

Keskusta puolestaan halusi alkoholilain uudistuksessa mahdollisuuden omatunnonvapauteen. Sipilän mukaan omatunnonvapaudesta on nähty jo esimerkkejä tällä hallituskaudella, esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla.

– Se tarkoittaa sitä, että hallituksen esitykselle pitää hakea vähän laajempaa tukea, jos omatunnonvapaus sallitaan. Itse en kyllä lähde viemään missään tapauksessa sellaista tilannetta, jossa edustajan pitäisi toimia sitä vastaan, jos kokevat omantunnonkysymykseksi.