Komissio: EU ei anna periksi, vaikka USA jättäisikin ilmastonsopimuksen

Myös Kiinan uskotaan pysyvän Pariisin ilmastosopimuksessa. Trumpin aikeet ovat saaneet jyrkän tuomion.

Ulkomaat
Mielenosoittajia, joista yksi nostaa kylttiä, jossa lukee "State of emergency".
Ilmastonmuutoksen vastaisia toimia puolustettiin mielenosoituksessa Pariissa joulukuussa 2015. Etienne Laurent / EPA

Euroopan Unioni on valmis pitämään johtoaseman ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, vaikka Yhdysvallat toteuttaisikin uhkauksensa irrottautua Pariisin sopimuksesta, sanoo komission edustaja. Presidentti Donald Trumpin päätöstä asiasta odotetaan lähipäivinä.

– Euroopalla ei ole suunnitelmaa B, sillä meillä ei ole planeettaa B, komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic sanoi Brysselissä.

Sefcovicin mukaan puhtaampaan energiaan siirtyminen on selvästi taloudellisesti kannattavaa. Hän arvelee, että myös Yhdysvalloissa liike-elämä tajuaa tämän.

EU-viranomaisten mukaan EU ja Kiina aikovat kertoa tämän viikon lopulla, miten ne toteuttavat vuonna 2015 solmitun Pariisin ilmastosopimuksen sitoumuksia. EU-lähteiden mukaan unioni valmistelee lausuntoa yhdessä Kiinan pääministerin Li Keqiangin kanssa.

Pohjoismaiden johtajat ottivat kantaa ensimmäisenä

Suomen pääministeri Juha Sipilä nimitti keskiviikkona Yhdysvaltojen todennäköistä irtautumista ilmastosopimuksesta suureksi takaiskuksi.

– Päätös muistuttaisi rikosta ihmisyyttä vastaan, ja rikosta tulevia sukupolvia vastaan, sanoi Tanskan ilmastoasioista vastaava ministeri Lars Christian Lilleholt sanoi.

Myös Ruotsin ilmastoministerin viesti oli samansuuntainen.

Yhdysvalloissa demokraatit arvostelevat ankarasti Trumpia

Myös Yhdysvalloissa demokraattisen puolueen edustajat ovat tyrmistyneet Trumpin aikeista luopua sopimuksesta.

– Päätös merkitsisi sitä, että Yhdysvallat luopuu johtajuudesta, ja uhkaisi samalla maapallon tulevaisuutta, sanoi senaattori Nancy Pelosi.

Lähteet: AP, Reuters