1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Trumpin puhelinkeskustelut herättävät arvostelua Yhdysvalloissa

Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan puhelinkeskustelut ovat riski kansalliselle turvallisuudelle.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron kättelivät
Myös Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron on saanut käyttöönsä presidentti Donald Trumpin henkilökohtaisen matkapuhelinnumeron.Peter Dejong / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump haluaa pitää yhteyttä valtionpäämiehiin omalla matkapuhelimellaan.

Uudessa tehtävässään useita valtionpäämiehiä kohdannut Trump on pyytänyt maailman johtajia pitämään häneen suoraan yhteyttä matkapuhelimella. Trumpin numeron ovat saaneet ainakin Ranskan, Kanadan ja Meksikon johtajat.

Heistä ainakin Kanadan pääministerin Justin Trudeaun tiedetään käyttäneen mahdollisuutta suoraan puhelinkeskusteluun presidentti Trumpin kanssa.

Presidentti Trumpin tapa toimia on nostattanut myrskyn Yhdysvalloissa. Hänen tapaansa toimia on pidetty riskialttiina sekä puheluiden turvallisuuden että salauksen osalta. Erityisenä riskinä on pidetty vieraiden valtoiden mahdollisuutta kuunnella käytyjä keskusteluja.

Trump rikkoo diplomatian sääntöjä

Trumpin halu käyttäää suoraa yhteydenpitoa matkapuhelimella rikkoo diplomaattisia käytäntöjä, joissa valtionpäämiesten kahdenkeskiset puhelinkeskustelut vaativat pitkiä ennakkovalmisteluja, taustatutkimusta ja keskustelunaiheista sopimista.

Puheluista laaditaan usein ennakkoon myös käsikirjoitus, joka kierrätetään useiden asiantuntijoiden ja avustajien arvioitavana. Usein ennalta laaditut käsikirjoitukset myös arkistoidaan.

Puhelut salattujen linjojen kautta

Normaalikäytännön mukaan Yhdysvaltojen presidentti käyttää puhelinkeskusteluissaan ainoastaan Valkoisen talon salattuja puhelinlinjoja, joita hänellä on käytössään muun muassa virkahuoneessaan sekä presidentin käyttämässä limosiinissa.

–Jos presidentti käyttää avointa linjaa puheluissaan, hänen puheluitaan kuunnellaan varmasti”, sanoo Derek Chollet, entinen Pentagonin neuvonantaja.

Trumpilla ongelmia pitää keskustelut salaisina

Presidentti Trump on koko virassaoloaikansa kärsinyt hänen valtionpäämiesten kanssa käymien keskustelujen vuotamisesta julkisuuteen.

Julkisuuteen ovat vuotaneet ainakin keskustelut Australian pääministeri Malcom Turnbullin ja Meksikon presidentin Enrique Pena Nieton kanssa.

Lähde: AP

Lue seuraavaksi