Uutissuomalainen: Lähi-idän ryöstettyjä muinaisesineitä saattaa olla Suomessa

Osa Suomeen mahdollisesti tuoduista muinaislöydöistä on mahdollisesti terrorijärjestö Isisin ryöstösaalista.

muinaisjäännökset
Palmyran riemukaaren raunioita.
Sodat ovat kiihdyttäneet muinaisesineiden tuhoamista.Yousseg Badawi / EPA

Syyrian ja Irakin kriisialueilta varastettuja muinaisesineitä liikkuu todennäköisesti myös Suomessa, kertoo Uutissuomalainen (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin yliopiston kulttuuriperinnön apulaisprofessorin Visa Immosen mukaan alan tutkijat olettavat, että Lähi-idästä on salakuljetettu esineitä myös Suomeen. Osa muinaislöydöistä on mahdollisesti terrorijärjestö Isisin ryöstösaalista.

Vanhimmat ryöstetyt ja Eurooppaan salakuljetetut esineet ovat usean tuhannen vuoden takaa.

Suomi toimii asiantuntijoiden mukaan pääasiassa tavaran kauttakulkumaana. Esineet tulevat Venäjältä ja ne siirretään Suomen kautta Länsi-Euroopan markkinoille.

– Sodat Syyriassa ja Irakissa ovat kiihdyttäneet muinaisesineiden tuhoamista sekä myös niiden salakuljetusta muihin maihin, kertoo Immonen.

Isis on rahoittanut toimintaansa muun muassa myymällä esineitä pimeillä markkinoilla. Esineitä on ryöstetty kriisialueiden museoista, arkistoista ja arkeologisista kohteista.

Immonen korostaa, että museoilla on oikeus hankkia laillisia muinaisesineitä. Pimeillä markkinoilla ostajina toimivat kuitenkin pääasiassa keräilijät.

Uutissuomalainen on Aamupostin, Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen, Keski-Uusimaan, Keskisuomalaisen, Länsi-Uusimaan, Savon Sanomien ja Uusimaan yhteinen uutistoimitus.