Trump paljastaa kantansa ilmastosopimukseen

Ennakkotietojen mukaan Trump todennäköisesti ilmoittaa, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta.

Donald Trump
Donald Trump
Donald TrumpShawn Thew / EPA

Presidentti Donald Trump kertoo tänään torstaina kantansa Pariisin ilmastosopimukseen. Trump kertoi asiasta twitterissä.

Trump kertoo asiasta iltapäivällä paikallista aikaa, eli noin kello 22 Suomen aikaa.

Ennakkoon medialle vuodettujen tietojen mukaan on todennäköistä, että Trump ilmoittaa Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta. Presidentinvaalikampanjassaan Trump arvosteli kärkevästi ilmastosopimusta ja väitti ilmaston lämpenemistä huijaukseksi, jonka tarkoitus on heikentää Yhdysvaltojen teollisuutta.

– Yhdysvaltain vetäytyminen olisi tietysti tosi huono asia. Se vaikeuttaisi merkittävästi Pariisin sopimuksessa linjatun kahden asteen tavoitteen saavuttamista. Sehän jo muutenkin todella kova tavoite. Sitoumukset eivät ole vielä edes riittäviä sen kahden asteen tavoittamiseksi, professori Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

– En sanoisi, että se automaattisesti romuttaa sen kahden asteen tavoitteen. Se vain vaatii muilta mailta enemmän töitä.

Kiina ja EU olisivat voimakas vastavoima

Yhdysvaltojen irtaantuminen Pariisissa vuonna 2015 solmitusta historiallisesta sopimuksesta voi lisätä kitkaa Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten välillä.

Esimerkiksi EU ja Kiina ovat jo ilmoittaneet, että ne eivät aio perääntyä 195 valtion allekirjoittamasta sopimuksesta, vaikka Yhdysvallat näin tekisikin.

– Kiina ja Euroopan unioni yhdessä muodostavat voimakkaan vastavoiman siinä mielessä, että niiden päästöt ovat lähes 40 prosenttia yhteensä globaaleista päästöistä. Jos ne ottavat yhdessä ilmastojohtajuuden, niillä on mahdollisuus viedä tätä asiaa voimakkaasti eteenpäin siitäkin huolimatta, että Yhdysvallat jättäisi omat päästövähennyksensä tekemättä, professori Hannele Korhonen arvioi.

Irti koko YK:n ilmastosopimusjärjestelmästä?

Pariisin ilmastosopimuksesta irtautuminen on pitkällinen prosessi ja se voi viedä 3–4 vuotta. Vaivattomampaa Trumpin hallinnolle olisi pysyä muodollisesti osana sopimusta mutta yksinkertaisesti jättää lupaukset toteuttamatta.

Trumpin hallinto voi myös päättää vetäytyä koko vuonna 1992 solmitusta YK:n ilmastosopimusjärjestelmästä, mikä olisi nopeampi mutta jyrkempi keino päästä eroon Pariisin sopimuksesta.

Tuleville hallinnoille olisi silloin vaikeampaa sitoutua uusiin ilmastosopimuksiin, koska se vaatisi senaatin hyväksynnän.

– Tietysti se olisi vielä entistä huonompi vaihtoehto. Olisi tärkeää, että kaikki suuret pelurit pysyisivät keskusteluissa mukana, professori Hannele Korhonen sanoo.

Lähteet: Reuters