1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Filippiinit

Filippiinit pommitti omia sotilaitaan

Omia sotilaita tappanut ilmaisku on nolo imagotappio Filippiinien armeijalle, joka on vakuutellut ilmaiskujen tarkkuutta ja täsmällisyyttä.

Filippiinien puolustusministeri Delfin Lorenzana (vas.) ja presidentti Rodrigo Duterte (oik.) 31. toukokuuta Davaon kaupungissa. Kuva: PPD / Filippiinit / EPA

Filippiinien armeija on tappanut kymmenen omaa sotilastaan ilmaiskussa Marawin kaupungissa. Epäonnistuneesta ilmaiskusta kertoneen Filippiinien puolustusministerin Delfin Lorenzanan mukaan isku oli tähdätty terroristijärjestö Isisin taistelijoita vastaan.

Ainakin seitsemän armeijan sotilasta haavoittui iskussa.

Filippiinien armeija on yrittänyt häätää Isisin taistelijoita Marawin kaupungista, jonne taistelijat ovat piiloutuneet siviilien sekaan. Noin 2 000 siviiliä on motissa armeijan ja Isis taistelijoiden keskellä.

Yli viikon kestäneiden taisteluiden ja ilmaiskujen ajan Filippiinien armeija on toistanut, että armeijan iskut ovat "kirurgisen tarkkoja" eivätkä ne ole vahingoittaneet siviilejä.

– Ikävä kyllä, joskus näin voi tapahtua sodassa. Koordinaatio ei toiminut, sanoo puolustusministeri Lorenzana.

Islamistin pidätysyritys laukaisi taistelut

Marawin taistelut alkoivat viime viikolla, kun Filippiinit yritti pidättää kaupungissa piileskelleen Isnilon Hapilonin. Hapilonia uskotaan johtavan Isisin toimintaa Filippiineillä.

Pidätysyrityksen takia islamistit ottivat haltuunsa osia Marawista. Suurin osa kaupungin 200 000 asukkaasta on paennut, mutta osa asukkaista on jäänyt jumiin taisteluiden takia.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on julistanut Mindanaon saaren eteläosiin poikkeustilan. Duterten mukaan Filippiinien armeija aikoo kitkeä Isisin jalansijan Filippiineillä kokonaisuudessaan.

Yli viikon kestäneissä taisteluissa on kuollut yhteensä lähes 140 ihmistä.