1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvallisuus

Terrori-iskut saivat suomalaiskaupungit varpailleen – Imatra rajaa keskustaa betoniporsailla

Viime joulukuussa Imatran kävelykadulla tapahtunut kolmoissurma ajoi kaupungin eristämään keskustan kävelykadun.

Kävelykaduille ajamista pyritään estämään esimerkiksi lasten turvallisuuden lisäämiseksi.

Turvallisuus on noussut esille kaupunkien riskien- ja kriisinhallinnassa sen jälkeen, kun terrori-iskuja on sattunut eri puolilla Eurooppaa.

Esimerkiksi Imatralla oli pitkin kevättalvea mietitty, miten turistien ja kaupunkilaisten turvallisuutta voidaan parantaa kesätapahtumien, kuten heinäkuussa järjestettävän Imatranajon aikana. Ensimmäinen sysäys turvallisuuden pohtimiselle oli ollut joulukuussa kävelykadulla sattunut kolmoissurma, jolloin kävelykadulle autolla ajanut mies surmasi ampuma-aseella kolme naista.

Viime aikojen terrori-iskut pistivät lopullisesti vauhtia suunnitelmien toteuttamiseen.

Imatralla suoraa ajamista 200 metriä pitkälle kävelykadulle rajoitetaan kesäkuusta alkaen. Ensin tämä tehdään betonisilla kukkaistutuksilla, mutta jatkossa toiveena ovat maasta nousevat esteet, jotka toimisivat myös talviaikana.

Imatran hyvinvointikoordinaattori Arja Kujala kertoo, että kaupunki pyrkii varmistamaan, etteivät hälytys-, huolto- ja tavaraliikenne häiriinny turvallisuusratkaisusta.

– Suunnittelua tehdään yhdessä poliisin kanssa, Kujala lisää.

Imatran kävelykadulle tuotiin aluksi isot kukkaistutukset, jotka myöhemmin korvataan järeimmillä esteillä. Kuva: Vesa Winberg/Yle

Valaistusta ja valvontakameroita

Lappeenrannan kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen uskoo, että terrorismiin liittyviin riskeihin varautuminen vaatii ennen kaikkea hyvää yhteistyötä poliisin ja suojelupoliisin kanssa.

Suunnittelua tehdään yhdessä poliisin kanssa.

Arja Kujala

– Uskon, että jos poliisi saisi vihiä jostakin, se pyytäisi kaupungilta toimenpiteitä, Meuronen sanoo.

Hän painottaa valaistuksen merkitystä turvallisuuden lisääjänä. Samoin valvontakameroita on asennettu Lappeerannan keskustan keskisimmille paikoille.

Meuronen sanoo, että terrori-iskut ovat uhkakuva, johon täytyy varautua, mutta toisaalta ihan kaikkea on mahdotonta ennakoida.

– Jos joku haluaa esimerkiksi ajaa ihmisten päälle, niin emme voi sitä täysin estää vaikka tekisimme mitä. Näitä asioita on mietittävä, mutta pidän ainakin vielä äärettömän pienenä mahdollisuutena, että joku tekisi terrori-iskun Lappeenrannassa, Meuronen sanoo.

4. joulukuuta 2016 Imatran kävelykadulla surmattiin kolme naista. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle