Laavulla asunut Charlotte Arnswald kertoo, miksi palasi Saksaan: "Tuhlasin vain aikaani"

Sonkajärvellä metsälaavulla asunut saksalaisnainen aiheutti tietämättään laajan nettikeskustelun.

metsät
Charlotte Arnswald
Toni Pitkänen / Yle

Saksalaisen Charlotte Arnswaldin asuminen sonkajärveläisellä metsälaavulla on puhuttanut suomalaisia niin netissä kuin sen ulkopuolellakin. 23-vuotias nainen asettui yksityiselle laavulle kuukausi sitten saadakseen luontokokemuksia ja päästäkseen syvemmälle omaan itseensä. Naisen tavoitteena oli asua laavulla ainakin kesän ajan.

Charlotten asuminen laavulla herätti Ylen uutisen myötä varsin rajua keskustelua verkossa, sillä naisen luultiin asuvan yleisellä laavulla ja käyttävän väärin jokamiehenoikeuksia.

Saksalaisnaisen käyttöön laavunsa antanut sonkajärveläinen maanomistaja Jaana Keränen tilitti tuntojaan julkisessa Facebook-päivityksessä sunnuntaina.

– Kyseessä oli meidän perheemme vieras, joka asui meidän yksityismetsässämme, meidän yksityisellä laavullamme ja poltti meidän liiteristämme hänelle annettuja halkoja, Keränen kirjoittaa.

Verkkokeskustelussa naista uhattiin ainakin yhdellä sivustolla jopa fyysisellä ja seksuaalisella väkivallalla. Tämä keskustelu ei kuitenkaan ollut syy Charlotten lähtöön, sillä nainen kuuli asiasta vasta palattuaan Saksaan.

– Pahoittelen suuresti, jos Suomessa oloni on loukannut suomalaisia. Halusin kokeilla uudenlaista elämäntapaa, eikä tarkoitukseni ollut omalla elämiselläni provosoida ketään, Charlotte sanoo.

Metsä ei tuntunutkaan kodilta

Charlotten mukaan hänen tavoitteensa oli alun perin tehdä metsästä niin kotoisa paikka, ettei sieltä haluaisi edes lähteä. Hän halusi löytää siellä itsensä ja nähdä asioita uudella tavalla.

Metsässä asuminen oli kuitenkin naiselle luultua haasteellisempaa, eivätkä myöskään kaikki asetetut tavoitteet toteutuneet.

– En tuntenut itseäni metsässä missään vaiheessa vieraaksi, mutta valitettavasti en voinut kutsua paikkaa myöskään "kodiksi". Aloin aikaa myöten ajatella, että tuhlasin vain aikaani, kun en tehnyt mitään muuta kuin pidin itseäni hengissä.

Charlotte kertoo aikoneensa alun perin olla Sonkajärvellä ainakin syyskuuhun saakka, kunnes tulee kylmä. Lähtö kuitenkin aikaistui, kun häneltä loppui motivaatio. Kuukausi laavulla riitti.

– Erätaitojen harjoittaminen ja uusien opettelu ei enää kiinnostanut. Voi olla, että tilanne olisi muuttunut, jos olisin ollut metsässä pidempään, hän pohdiskelee.

"En halua ärsyttää ketään"

Charlotte sai vasta kotona Saksassa kuulla häneen kohdistuneesta väkivallalla uhkaamisesta suomalaisella nettisivustolla. Kyseiset kommentit on nyt poistettu. Tällaisen vihan kohteeksi joutuminen on hänelle yhä jonkinlainen mysteeri. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei pelkää.

– En tiedä teinkö kaiken oikein, mutta en halua ärsyttää ketään.

Saksalaisnaista kritisoitiin verkkokeskustelussa muun muassa Suomessa rauhoitetun sammakonkudun syömisestä. Charlotte myöntää teon ja ymmärtää rikkoneensa lakia. Taustalla oli hänen mukaansa huono kalaonni ja nälkä.

– Voimani alkoivat ehtyä, sillä en ollut saanut ravintoa päiväkausiin ja tunsin tulevani kylmästä kipeäksi, hän selittää.

Entä aikooko Charlotte vielä joskus tulla Suomeen ja kokeilla elämää metsässä uudelleen? Nainen jättää asian avoimeksi.

– Suhtaudun asiaan periaatteessa myönteisesti. Katsotaan nyt, hän tuumaa.