Samuli Edelmannin puoliso Laura Tuomarila salasi vuosikymmenen syömishäiriönsä

Parantunut Laura Tuomarila on nyt tehnyt kirjan "maanpäällisestä helvetistään". Yksi syy avoimuudelle on se väärinkäsitys, että anoreksia ja bulimia olisivat vain nuorten ongelmia.

syömishäiriöt
Ylen aamu-tv: 10 vuotta anoreksian ja bulimian kourissa
Ylen aamu-tv: 10 vuotta anoreksian ja bulimian kourissa

Yrittäjä Laura Tuomarila kantoi aikuisena naisena vuosikaudet salaisuutta, joka romutti hänen terveyttään. Syömishäiriö piti häntä pahimmillaan niin otteessaan, että hän laski pureskelemansa purukumit ja salli lounaakseen omenan ja teetä.

– Oman pään sisään tulevat sairaat ajatukset. Sairaus on niin voimakas, että jossain vaiheessa se syö kokonaan terveet ajatukset, Tuomarila kertoo.

Salailun jälkeen hän päätti kertoa kamppailustaan kaikille kirjoittamalla. Laura Tuomarila on selittänyt itselleen, miksi juuri hän sairastui syömishäiriöihin.

– En esimerkiksi kestänyt itsessäni heikkoutta. Halusin aina olla vahva, yhtä vahva kuin kaikki pojat ja tehdä samoja asioita. Koin, että tytöt ovat nättejä ja heikkoja, ja näihin heikkouksiin kuului surua ja tarvitsevuutta. Painoin niitä syvälle itseeni. Siellä ne kuplivat, kunnes rupesin ottamaan niiden tilalle syömättömyyttä.

Paranemiseen liittyi oleellisesti se, että Tuomarila tuli yllättäen raskaaksi. Puoliso, taiteilija Samuli Edelmann tuki häntä hakeutumaan ammattihoitoon.

Kymmenen vuoden bulimia- ja anoreksia-ajan jälkeen Tuomarila voi sanoa, että on täysin kuivilla.

– Se on pitkä tie. Sitä tuijottelee itseään peilistä ja yhtenä päivänä miettii, että olen ihan okei – se lähtee sieltä. Joku päivä sitä ihan oikeasti ajattelee, että olen tosi hyvä tyyppi.