1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taidenäyttelyt

Kesän kahdeksan kuuminta kuvataidenäyttelyä

Kesän näyttelykausi alkaa tulevalla viikolla. Se tuo mukanaan leijat, suudelmat ja Cate Blanchettin.

taidenäyttelyt

1

Jacob Hashimoton leijat Turun yllä

Kesä ja leijat. Pettämätön yhdistelmä. Yhdysvaltalainen Jacob Hashimoto rakentaa teoksensa sadoista läpikuultavista paperileijoista. Niitä nähdään Turussa tuhansittain miehen tähän asti laajimmassa Suomen näyttelyssä. Se on saanut nimekseen Jättiläisiä ja epävakaita tunnelmia. Nimen loppuosan voi nähdä viittaavan muun muassa ilmastonmuutokseen ja Yhdysvaltojen poliittiseen tilanteeseen, josta taiteilija sanoutuu irti.

Wäinö Aaltosen museo, Turku 9.6.–24.9. (siirryt toiseen palveluun)

Jacob Hashimoton teos Roomassa.
AOP

2

Purnussa koittaa Loistava aika

Perinteistä perinteisempi Taidekeskus Purnu juhlii. Sen ensimmäinen näyttely järjestettiin 50 vuotta sitten. Tuolloin mukana oli seitsemän taiteilijaa, jotka olivat kaikki syntyneet vuonna 1917. Nyt koittaa Loistava aika, katsaus, joka saattaa yhteen ensimmäisen näyttelyn tekijät täydennettynä kuudella nuoren polven taiteilijalla. Rinnastus tuo pintaan ilmeisen teeman – ajan.

Taidekeskus Purnu, Orivesi 18.6.–6.8. (siirryt toiseen palveluun)

Jaakko Pallasvuon ja Anni Puolakan videoteos Sacre 1 (2015).
Jaakko Pallasvuon ja Anni Puolakan videoteos Sacre 1 (2015).Miina Hujala

3

Seuraavat suuret nimet esillä Amos Andersonilla

Uuden Amos Rex -taidemuseon valmistumista odotellessa voi tutustua vanhalla Amos Andersonilla esillä olevaan uuden sukupolven taiteilijoiden katsaukseen. Generation 2017 -näyttelyssä esitellään 15–23-vuotiaiden nuorten taidetta. Näyttelyn 42 taiteilijaa valittiin yli tuhannen ehdotuksen joukosta.

Amos Andersonin museo, Helsinki 3.9. asti. (siirryt toiseen palveluun)

Generation 2017 näyttely Amos Andersson-museo.
Heikki Heinonen: Suklaa (2016).Heikki Heinonen / Amos Andersson taidemuseo

4

Robert Doisneau tuo Pariisin Turkuun

Ah, Paris. Mustavalkokuvan mestari tallensi Pariisin hurmaavaa elämää 1900-luvun alussa. Hänen suosikkikohteitaan olivat lapset, tavalliset pariisilaiset mutta myös taiteilijat ja säihkyvä seurapiirielämä. Doisneau loihti esiin maailman, joka oli yllättävä, hauska, nokkela ja romanttinen. Mukana Minun Pariisini -näyttelyssä on myös se kaikkein ikonisin kuva Suudelma kaupungintalolla.

Turun taidemuseo 9.6.–27.8. (siirryt toiseen palveluun)

Rakastavaisia Pariisissa 1950.
Robert Doisneau: Le Baiser de l'hôtel de ville (1950).Robert Doisneau

5

Kimmo Kaivanto ottaa kantaa Tampereella

Sininen ajattelija, taidemaalari, graafikko ja kuvanveistäjä Kimmo Kaivanto on isosti esillä synnyinkaupungissaan Tampereella. Satakunta teosta esittelee kantaa ottavan taiteilijan, joka muistetaan mieltymyksestään ultramariinin siniseen. Kaivanto käytti myös käsiä ja sormia teostensa symboleina. Usein aiheena oli luonto. Töitä värittivät huoli maailmasta ja terävä kritiikki.

Sara Hildénin taidemuseo, Tampere 16.6.–3.9. (siirryt toiseen palveluun)

Kimmo Kaivanto: Hämärtää, 1969. Öljy pahville 240 x 240 cm. Sara Hildénin säätiön kokoelma
Kimmo Kaivanto: Hämärtää, 1969. Öljy pahville 240 x 240 cm. Sara Hildénin säätiön kokoelmaJussi Koivunen / Sara Hildénin taidemuseo

6

Vuoden nuori taiteilija Tiina Pyykkinen Tampereen taidemuseossa

Tampereen taidemuseossa pääsee joka kesä näkemään, kuka on tulevien vuosien kuvataidekentän suuri nimi. Vuoden nuori taiteilija -titteli ennakoi nimittäin yleensä menestystä myös tulevaisuudessa. Tänä vuonna taidemuseo täyttyy Tiina Pyykkisen peilimäisistä maalauksista. Pyykkisen töissä katsojan kulma voi vaikuttaa maalauksiin ja niiden värit voivat näyttää toisilta kuin ovatkaan.

Tampereen taidemuseo 16.6.–27.8. (siirryt toiseen palveluun)

Tiina Pyykkinen seisoo Tampereen Taidemuseossa.
Matias Väänänen / Yle

7

Tommi Toijan veikeät ukkelit gallerianäyttelyssä Turussa

Helsingin Jätkäsaaressa seisovan yli kahdeksanmetrisen pissaavaa poikaa esittävän Bad Bad Boyn pikkuveljiä on tänä kesänä esillä Turussa uudessa Makasiini Contemporary -galleriassa. Kuvanveistäjä Tommi Toija teki ensimmäisen ukkelinsa aikoinaan Mäntän kuvataideviikoille. Veistokset ovat ilmeiltään niin inhimillisiä, että ne vetoavat usein suoraan katsojan tunteisiin.

Makasiini Contemporary, Turku 8.6.–20.8. (siirryt toiseen palveluun)

Tommi Toijan teos Alone.
Makasiini Contemporary

8

Cate Blanchett tähdittää Julian Rosefeldtin videotesta Taidehallissa

Helsingin Taidehalli muuttu 13 elokuvan videokollaasiksi Juhlaviikkojen aikaan elokuussa. Julian Rosefeldtin Manifestossa elokuvatähti Cate Blanchett näyttelee 13 eri roolia. Videoteos herättää historialliset taidemanifestit henkiin. Saksalaistaiteilija Julian Rosefeldtin Manifesto on aiemmin nähty muun muassa Berliinissä ja New Yorkissa.

Helsingin Taidehalli 19.8.–15.10. (siirryt toiseen palveluun)

Manifesto Julian Rosefeldt.
Taidehalli
Lue seuraavaksi