Palapelistä tuli menestynyt Tuikkukuutio – suunnittelija innostui ja jatkaa koulunpenkiltä yrittäjäksi

Monissa kilpailuissa menestyneen Tuikkukuution nuoret tekijät saivat jälleen uuden meriitin. Vuoden ajan pyörinyt yritys laittaa pillit pussiin positiivisin mielin.

yrittäjyys
Ida Schroderus, Laura Kettunen ja Susanna Kaan.
Lahja & Lahja NY:n työryhmä on saanut menestyneen tuotteensa kautta tärkeitä oppeja työelämään.Emma Hinkula / Yle

Kolme tilasisustuksen artesaaniopiskelijaa keskustelee Kainuun ammattiopiston käytävällä yrityksensä tulevaisuudesta. Koko koulusta huokuu jo kesäloman välitön lähestyminen.

Lahja & Lahja NY:n sihteerin Susanna Kaanin, 23, opinnot alkavat olla viimeisiä taputteluja vaille valmiit. Edessä on paikkakunnan vaihto ja viime syksynä startanneen nuorten yrityksen toiminnan on aika päättyä.

Tyhjin käsin ei Kaan kuitenkaan projektista lähde.

– Moni on kysynyt minulta, että mistä sain idean tuotteeseen, sanoo Tuikkukuution suunnitellut Susanna Kaan.

Kaanista huokuu innostus suunnittelemastaan tuotteesta, ja hänellä on syytäkin siihen. Tuikkukuutio valittiin tänä keväänä parhaaksi toisen asteen NY-tuotteeksi valtakunnallisessa Uskalla yrittää -finaalissa.

Susanna Kaan
Susanna Kaan jatkaa Tuikkukuution kehitystyötä.Emma Hinkula / Yle

Yhtä hymyä ovat myös voittanutta tuotetta Kaanin rinnalla menestykseen luotsanneet yrityksen toimitusjohtaja Ida Schroderus, 18, sekä toimintaan tammikuussa mukaan hypännyt 17-vuotias Laura Kettunen. Schroderuksen panos Tuikkukuution kehittymiseen oli toki muuallakin kuin kulissien takana.

– Ida oli tekemässä tuotetta, josta oli tulossa kuutionmuotoinen sisustuspalapeli. Siitä minä sain idean kuution käyttämiseen, Kaan antaa kunniaa yhtiökumppanilleen.

Pieni yritys syntyi vuoden 2016 syksyllä. Alun perin tarkoituksena oli tehdä sisustustuotteita joulumarkkinoille. Kaan, Schroderus ja Kettunen naureskelevat, että tätä ajatusta varten yritykselle kehitetty nimi, Lahja & Lahja, jäisi hyvin nopeasti rajoittavaksi, muttei sitä enää haluttu vaihtaakaan.

– Meillä oli pop up -kauppa muiden NY-yrityksen kanssa viime joulukuussa. Se meni niin hyvin, että me päätettiin jatkaa tätä kevääseen asti, Kaan kertoo.

Monesta ideasta yhdeksi tuotteeksi

Kaan on monta kertaa saanut vastailla kysymyksiin Tuikkukuution suunnittelusta. Vastaus on harjoiteltu jo monta kertaa läpi.

– Suunniteltiin paljon tuotteita ja palloteltiin monia ideoita, mutta tämä idea tuli jotenkin luontevasti.

Näköjään jos uskaltaa unelmoida niin asiat toteutuvat.

Susanna Kaan

Schroderuksen kehittelemän kuutiopalapelin innoituksen jälkeen suunnittelemisen viimeiset askeleet olivatkin tekijälleen huomaamattomia.

– Minulla oli tuote oikeastaan jo kokonaan valmis, kun ihmiset alkoivat puhua, että idea on oikeasti hyvä ja sillä pitäisi lähteä eteenpäin, Kaan muistelee hymyillen.

Pieneen ja yksinkertaiseen sisustustuotteeseen sisältyy paljon hienoja yksityiskohtia. Materiaaliltaan se on koivuvaneria, joka on myös huomioitu ulkoasussa kuvansiirtotekniikalla.

– Halusin korostaa sitä lopullisessa tuotteessa. Kuvansiirtotekniikalla saatiin koivukuviota sen kylkiin, joka korostaa sitä materiaalia mistä se on tehty: suomalaisesta koivusta.

Loikkaus tuntemattomaan toi menestystä

Kun kolmikko alkaa muistella parhaimpia muistoja viimeisen vuoden aikana tehdystä työskentelystä, nousee jokaisen suosikiksi tuotteen markkinoinnin kautta tehdyt matkat.

Ensin he pääsivät osallistumaan kansainvälisiin kilpailuihin Latvian Riikaan International Student Company Festivaliin. Opiskelijoille tärkeitä oppeja tulikin englannin kielen taitoihin, sillä paikalla oli monia muitakin nuoria yrittäjiä esittelemässä omia tuotteitaan.

Vuoden NY-tuote: tuikkukuutio.
Tuikkukuution alkuperää korostetaan sen ulkoasussa.Emma Hinkula / Yle

Loikkaus tuntemattomaan olikin oiva motivaattori oppimiselle.

– Minun mielestäni se oli tosi mahtava reissu, mutta olihan se vähän hankalaa kun ei kunnolla osannut puhua, Ida Schroderus muistelee shokkiaan.

Latvian kokemusten jälkeen nuoret päättivät testata siipiään myös valtakunnallisessa Uskalla yrittää -finaalissa, jossa palkittiin heidän kanssaan samoissa lähtökohdissa olevia nuoria yrittäjiä. Kainuulaiset olivat teknisesti pieniä altavastaajia.

– Oli sellaisia yrityksiä, joilla oli esimerkiksi laserleikkureita käytössä, mitä meillä ei ollut koululla siihen mennessä vielä. Me olemme tehneet meidän tuotteemme ihan käsityönä, Susanna Kaan kertoo.

Me olemme tehneet meidän tuotteemme ihan käsityönä

Susanna Kaan

Kevyen pessimistisellä asenteella menestykseen valmistautuneet nuoret ammattikoululaiset eivät olleet uskoa korviaan, kun lavalta julistettiin heidät kilpasarjansa voittajiksi.

– Olimme katsomossa kun meidän nimi julkistettiin ja me vain kiljuttiin siellä, Kaan kertoo ja saa koko kolmikon nauramaan ääneen.

Yhtiön mukana kisoihin matkustanut opettaja joutuikin miltei tönäisemään hämmästynyttä joukkiota hakemaan palkintonsa. Kukaan nuorista ei myöntänyt tosissaan uskoneen Tuikkukuution vievän heidät voittoon.

– Näköjään jos uskaltaa unelmoida niin asiat toteutuvat, sanoo Kaan.

"En koskaan ajatellut, että voisin olla yrittäjä"

Vuoden kokemus Tuikkukuution kautta tuomasta yrittäjyydestä on ollut Lahja & Lahja:n tekijöille ikimuistoinen, mutta pakollista paloa kohti yrittäjyyttä se ei sytyttänyt.

– En ehkä vielä, mutta ehkä sitten kun on enemmän osaamista. En vielä ehkä lähtisi tästä suoraan, Ida Schroderus punnitsee mietteliäänä tulevaisuuttaan.

Lahja & Lahja tuote.
Lahja & Lahjan valikoimaan kuuluivat myös kaulakorut.Emma Hinkula / Yle

Hetken pohdittuaan myös Laura Kettunen on samoilla linjoilla. Hän ei kuitenkaan täysin poista mahdollisuutta palata takaisin.

– On siihen saatu sellaiset pohjat täältä, että ehkä jonkun parin vuosikymmenen jälkeen asiaa voisi jopa harkita.

Ainoastaan Susanna Kaan aikoo jatkaa voitokkaan tuotteen kehitystyötä. Hän jatkaa toimintaa osuuskunnan kautta.

– Tuikkukuutio pysyy kehityksessä. Sitä koitetaan saada eteenpäin ja yritän saada sille lisää myyntipaikkoja.

Muita nuoria kolmikko kannustaa uskaltamaan yrittämään, vaikkei se juuri nyt tuntuisikaan omalta jutulta.

– Minä en koskaan ajatellut, että voisin olla yrittäjä. Se on täältä koulusta tullut, sanoo Kaan.

Lue lisää:

18-vuotias muutti nuorena omilleen ja alkoi yrittäjäksi: "Menestys vaatii rohkeutta epäonnistua"