1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valokuvat

"Väritäyteinen maailmanympärysmatka" – VB-valokuvakeskuksella National Geographicin upeimmat kuvat

Ikonisia valokuvia ei ole Suomessa aiemmin yhdessä näyttelyssä nähty.

VB-valokuvakeskuksen näyttelytoimenjohtaja Laura White. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

VB-valokuvakeskuksen näyttelytoimenjohtaja Laura White on erittäin tyytyväinen, kun keskukseen on saatu Suomessa ensimmäistä kertaa esille 50 Greatest Photographs of National Geographic -näyttely.

National Geographic Society on maailman suurimpia yleishyödyllisiä tieteen ja kasvatuksen järjestöjä ja samalla merkittävä kiertävien näyttelyiden järjestäjä maailmanlaajuisesti. Näyttelyn kuvat on koottu vuonna 1888 perustetun National Geographic -lehden kokoelmista.

– Kyllä se aina töitä teettää, kun näyttelyitä Amerikasta Suomeen halutaan. Onneksi kävi parhain päin, Laura White huokaa.

White kuvaa näyttelyä monipuoliseksi, väritäyteiseksi maailmanympärysmatkaksi. Kuopion näyttely on tehty nimenomaan VB-valokuvakeskuksen tiloihin sopivaksi.

 – Olemme räätälöineet kuvakoot, meillä on oma äänisuunnittelu. Taustaäänet on tehnyt muusikko-säveltäjä Tomi Kosonen, joka vaikuttaa muun muassa Aavikko-yhtyeessä. Olemme saaneet itse vaikuttaa tosi paljon näyttelyn kokoonpanoon. Näyttely on juuri sellainen, kuin halusimme.

Lukuisia ikonisia valokuvia

National Geographic Societyn näyttelyssä on mukana paljon ikonisia valokuvia. Laura White nostaa niistä esiin muun muassa Steve McCurryn kuvan afgaanitytöstä pakolaisleiriltä Pakistanissa vuodelta 1984.

– Sen rinnalle saamme tytöstä otetun uudemman kuvan ja myös muita McCurryn kuvia on mukana.

Tunnettuja kuvia ovat myös Nick Nicholsin kuva tutkija Jane Goodallista ja simpanssista Kongosta sekä Emory Kristofin kuvat Titanicin hylystä. Legendaaristen kuvien lisäksi näyttely avaa tarinoita valokuvaajien taustalta ja kertoo kuvaajien työskentelystä, Laura White sanoo.

Näyttely on esillä elokuun loppuun saakka.