Miten Skam päättyy? Sarjan viimeistä jaksoa ei ole vielä edes käsikirjoitettu

Suosittua sarjaa on jäljellä enää muutama jakso, mutta loppuuko Skam sittenkään? Tuottaja pyörittelee sanojaan sarjan jatkosta.

Skam (tv-sarja)
Vasemmalta Chris (Ina Svenningdal), Vilde (Ulrikke Falch), Eva (Lisa Teige), Noora (Josefine Frida Pettersen) & Sana (Iman Meskini).
Skamin teatteriversio noudattaa hyvin pitkälti sarjan tapahtumia. Yle Kuvapalvelu

Halla! Hvar sker’a? Skamin tuottaja Marianne Furovold-Boland vastaa sarjasta tuttuun norjalaistervehdykseeni naureskellen. Hän tullut Suomeen Ylen järjestämään Media Digital Summit -seminaariin puhumaan Skamin suosiosta ja sarjan tekemisestä.

Marianne Furovold-Boland on työskennellyt lasten- ja nuortenohjelmien parissa parikymmentä vuotta. Skamia alettiin ideoida vuonna 2014. Norjan yleisradioyhtiö NRK oli tuottanut vastaavia nuorille suunnattuja nettisarjoja jo useita vuosia.

– Saimme tehtäväksi houkutella 16-vuotiaat takaisin yleisöksi. Se oli haastavaa, sillä nuoret käyttävät useita eri medioita, Furovold-Boland sanoo.

Skamia varten tekijätiimi haastatteli tuhansia norjalaisnuoria, jotta päästiin kärryille, mikä heidän elämässään on tärkeää. Käsikirjoituksesta saatiin nuorten näköinen.

– Kun nuoret otetaan vakavasti ja heidät nähdään sellaisina kuin he ovat, silloin voi luoda jotain sellaista, mitä he haluavat nähdä.

Marianne Furevold-Boland
Marianne Furevold-BolandKatriina Laine / Yle

Skamin suosio tuli sarjan tuottajalle yllätyksenä. Vielä suurempi yllätys oli se, että nuorten elämästä kertova sarja kosketti myös vanhempaa yleisöä.

– Skam kertoo rakkaudesta, ystävyydestä sekä siitä kuka minä olen ja kuka sinä olet. Ne ovat universaaleja asioita. Sarja voi koskettaa ihmistä, joka on itse 16-vuotias, on ollut 16-vuotias tai joka elää 16-vuotiaan kanssa.

Norjalaissarja on kerännyt faneja ympäri maailmaa. Furovold-Bolandin mielestä suosiota selittää sen autenttisuus.

– Se osoittaa, että olemme kaikki hyvin samanlaisia ihmisinä. Haluamme rakastaa ja tulla rakastetuiksi riippumatta kulttuurista, sukupuolesta, kansallisuudesta tai uskonnosta.

Miksi Skam loppuu jo nyt?

Skamissa on seurattu lukiolaisten elämää lukukausittain ensimmäisestä vuodesta lähtien. Heti alussa päähenkilöt alkoivat valmistautua abivuoden bussibileisiin, mikä on iso juttu Norjassa. Siksi tulikin yllätyksenä, kun NRK ilmoitti neljännen kauden jäävän sarjan viimeiseksi. Päähenkilöt elävät vasta lukion toisen vuoden kevättä. Jäävätkö bussibileet nyt näkemättä?

Skamin tuottaja Marianne Furovold-Boland hakee pitkään sanojaan, kun kysyn häneltä, miksi suosittu sarja lopetetaan juuri nyt.

– Sarjan tekeminen on hyvin hektistä. Joskus pitää vain pitää tauko. Täytyy ladata akkuja ennen kuin alkaa tehdä uutta ohjelmaa.

Tuottaja viittaa tässä Julie Andemiin, joka on sekä käsikirjoittanut että ohjannut Skamin. Rivien välistä voi lukea, että someajan hengessä nopealla aikataululla tehtävä sarja on vienyt muutamassa vuodessa mehut tekijöiltä.

Chris (Ina Svenningdal) & Sana (Iman Meskini) SKAM-sarjassa.
Chris (Ina Svenningdal) & Sana (Iman Meskini) Skam-sarjassa.Yle Kuvapalvelu

Vaikuttaa myös siltä, että Skamin nuoret näyttelijät ovat siirtymässä elämässään eteenpäin. Osa heistä on jo parikymppisiä opiskelijoita. Lukioikä on ohitettu ja moni tekee jo uusia näyttelijärooleja.

– Skam on muuttanut näyttelijöiden elämän. He ovat pärjänneet sarjan tekemisessä niin hyvin, että on ihana nähdä heidän lentävän kohti uusia seikkailuja.

Skamin tuottaja pyörittelee jälleen sanojaan, kun kysyn, loppuuko sarja todellakin tähän. Vastauksista päätellen joku takaportti on kuitenkin jätetty auki. Skamin suosiota tuskin jätetään käyttämättä hyväksi.

– Kuka tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. En minä tiedä. Nyt vain tuntuu hyvältä lopettaa. Myös sarjan katsominen on henkisesti uuvuttavaa. Me kaikki tarvitsemme pienen breikin. Lopettaminen suosion huipulla voi olla hyvä asia.

Skamin neljännestä kaudesta on jäljellä enää muutama jakso. Miten Skam sitten loppuu?

– Sen voin sanoa, että teemme sarjan parhaan kauden. Viimeistä jaksoa ei ole vielä edes käsikirjoitettu, tuottaja paljastaa.