1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eläintenhoito

Selina Saimalalla on nyt ammatti ja kaksi työpaikkaa: "Olen ehdottomasti oikealla alalla"

Vastavalmistuneelle eläintenhoitajalle työ on intohimo.

Eläintenhoito
Selina Saimala
Selina Saimala Sari Vähäsarja / Yle

Selina Saimala oli kahdeksan, kun perheeseen tuli koira. Se oli menoa, ja tänään Selina valmistuu eläintenhoitajaksi Kannuksen kennellinjalta Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta. Keväisen Taitaja-kisan mukaan maan kolmanneksi parhaaksi sellaiseksi.

Selina kuuluu niihin, joiden työllistyminen näyttää hyvältä: Keski-Pohjanmaan ammattiopiston yli 640 tänä vuonna valmistuneesta kysyntää on ollut muun muassa maatalousosaajista, lähihoitajista ja kokeista. Rakennusalan osaajat on viety lähes käsistä.

Selina onkin paitsi unelma-ammatissaan, myös heti oman alansa töissä. Itse asiassa kahdessakin paikassa: hän toimii kouluttajana EasyDogissa ja aloittaa sen lisäksi määräaikaisen pestin myyjänä kokkolalaisessa lemmikkieläintarvikeliikkeessä. Työpaikat ovat tulosta harjoitteluista, joita kolmivuotiseen koulutukseen kuului useampia.

Koirakouluttaja kouluttaa ihmistä kouluttamaan koiraa

Koirakoulussa saa tehdä monenlaista pentukoulutuksesta rally-tokoon, jossa yhdistyvät toko eli tottelevaisuuskoulutus, agility ja koiratanssi. Koiria aktivoidaan myös NoseWorkilla, jossa eläin etsii tiettyjä hajuja, vaikkapa laventelia. Tarkoitus on saada koirille niiden haluamaa ja tarvitsemaa toimintaa.

Mutta oikeastaan Saimala kouluttaa ihmisiä kouluttamaan koiriaan. Koirakoulujen määrän kasvu kertoo hänestä hyvää: sitä, että tieto koirien tarpeista ja hyvinvoinnista lisääntyy.

– Ettei vain "oteta koiraa". Koira on onnellinen, kun ihminen tunnistaa lajin tarpeet ja koira saa toteuttaa itseään lajilleen tyypillisesti.

Tuore eläintenhoitaja on onnellinen myös ihmisen oppiessa:

– Sama miten väsyneenä menee töihin, sieltä tulee hymyillen, kun iloitsee asiakkaan onnistumisesta, sanoo Selina Saimala.

Selina Saimala ja Liekki.
Selina Saimala ja Liekki.Sari Vähäsarja / Yle

Eläintenhoitaja valmistuu kennellinjalta, mutta koulutus antaa valmiudet laajasti niin tuotanto- kuin lemmikkieläinten perushoitoon ja ruokkimiseen. Hoitaja voi työskennellä esimerkiksi koirakoulussa, eläinhoitolassa, tarvikeliikkeessä tai lomittajana.

Selinalle koulu tarjosi ensikosketuksen lehmiin ja lampaisiin. Lypsämään Saimala sai opetella tosissaan harjoitellessaan Taitaja-kisaan. Samassa urakassa tutuksi tulivat lampolan työt. Neljän viikon harjoittelussa Saksassa taas eläinpihalla tepsuttivat niin laamat kuin aasitkin.

Muutenkin harjoitusta sai kolmen vuoden aikana paljon, ja teoriakin tähtäsi aina käytännön tekemiseen. Jos ensimmäisenä vuonna tulikin kerättyä opintopisteitä, oli myöhemmin tähtäin selvä:

– Harjoittelet niin kauan, että osaat.

Olen nähnyt, miten koira nauttii, kun saa käyttää taitojaan ihmisen hyväksi.

Selina Saimala

Saimala ei keksi, mitä olisi voinut saada enemmän koulutukseltaan. Varsinkin, kun hän päätti käydä koulun raskaamman kautta: osallistua kaikkiin mahdollisiin projekteihin, edustustehtäviin ja koirashowhun.

– Ammattiylpeys heräsi siinä toisen vuosikurssin aikana: silloin aloin ottaa kunnolla vastuuta, sanoo Selina.

Opinnot eivät silti jää tähän, vaikka nyt kutsuvatkin työt. Saimalan tavoite on päästä tekemään jotain, missä koiria käytetään ihmisten hyödyksi. Yksi vaihtoehto on opaskoirakouluttajan työ. Työ on ilo myös koiralle:

– Olen nähnyt, miten koira nauttii, kun saa käyttää taitojaan ihmisen hyväksi, sanoo Saimala.

Liekki-koira.
Liekki-koira.Sari Vähäsarja / Yle

Kouluttaessaan projektikoiraansa Liekkiä opaskoiraksi Saimala koki havainnollisesti, miltä tuntuu, kun koira tietää mitä tekee ja tekee sen mielellään:

– Kun Liekki ekan kerran vei minua kaupungilla, olin ihan että Vau! Näin se toimii!

Selinan onneksi Liekki ei lähtenytkään opashommiin, vaan paljastui niin hyväksi yksilöksi, että siitä haluttiin jalostuskoira. Niinpä parivaljakko kulkee yhä yhdessä.

Eläintenhoitajalle eläin kotona on myös velvollisuus. Selina sanoo, ettei voi ajatellakaan menevänsä miten vain, sillä koira odottaa kotona ja tarvitsee treeninsä. Toisaalta eläimen kanssa tekeminen on niin palkitsevaa, ettei hän ajattele sitä varsinaisena työnä.

– Ei eläinalalla tulisi hommasta mitään, jos se ei olisi intohimo.

Koko maan ammattiin valmistuneiden nimet löydät Ylen Amiskoneesta.

Lue seuraavaksi