Valta vaihtui Tuusulassa – SDP:n Arto Lindberg valittiin pormestariksi

Pormestari korvaa sekä kunnanjohtajan että kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävät.

Tuusula
Arto Lindberg (sd.)
Arto Lindbergillä on noin 30 vuoden kokemus kunnallispolitiikasta. Viimeisen vuoden ajan hän on tehnyt politiikkaa päivätyökseen palkattuna pormestarina.Tuusulan kunta

Tuusulan pormestariksi on valittu Arto Lindberg (sd.). Kunnanvaltuusto päätti valinnasta torstai-iltana suljetun lippuäänestyksen jälkeen. Lindbergin vastaehdokkaaksi kokouksessa esitettiin keskustan Anu Åbergiä, mutta tämä hävisi äänestyksen Lindbergille lukemin 12–38. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Lindberg, 52, on kokenut kuntapoliitikko Tuusulassa. Hän on ollut Tuusulassa eri luottamustehtävissä yhtäjaksoisesti vuodesta 1989 lähtien. Ennen pormestariksi valintaa hän toimi kunnanvaltuuston puheenjohtajana.

Siviiliammatiltaan Lindberg on talonrakennusinsinööri ja hän on työskennellyt kiinteistöpäällikkönä kunnan vuokrataloyhtiössä. Riihikalliossa asuva Lindberg on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Lindberg toimii pormestarina enintään valtuustokauden ajan eli neljä vuotta. Pormestarin tehtävä on päätoiminen ja Lindberg saa siitä palkkaa 7 500 euroa kuussa. Pormestari korvaa sekä kunnanjohtajan että kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävät.

Pormestarin lisäksi valtuusto valitsi kaksi muutakin palkkapoliitikkoa, osa-aikaiset 2 750 euron kuukausipalkkaa nauttivat kunnanhallituksen varapuheenjohtajat.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jussi Salonen (Tupu). Toisen varapuheenjohtajan paikalle valittiin Mika Mäki-Kuhna (kok.). Ensimmäinen varapuheenjohtaja toimii myös kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana ja toinen varapuheenjohtaja johtaa kuntakehityslautakuntaa.

Pormestarivalinnan alussa Sanna Kervinen (E263) esitti koko pormestarimallin palauttamista uuteen valmisteluun. Anu Åberg kannatti Kervisen ehdotusta, mutta se hävisi äänin 42–7. Tyhjää äänesti kaksi valtuutettua.

Tuusulan pormestarin valintaa leimasi jo ennakkoon erikoinen tilanne: kunnan suurista puolueista ainoastaan SDP nimesi pormestariehdokkaansa ennen nimityskokousta. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella kaikki puolueet ovat päättäneet pormestariehdokkaistaan hyvissä ajoin ennen nimitystä.

Kokouksesta teki erikoisen myös se, että samassa valtuuston kokouksessa oli esillä pormestarimallin kaatamiseen tähtäävä kuntalaisaloite. Aloitetta piti käsitellä ennen pormestarin valintaa koskevaa pykälää, mutta aloite siirrettiin äänestyksen jälkeen asialistan loppupäähän.

Kokouksessa nähdyt erikoisuudet juontuvat siitä, että Tuusulassa pormestarimalliin on suhtauduttu epäillen. Vastustajat ovat moittineet erityisesti pormestarimallin hintaa. Uusi hallinto on laskelmien mukaan Tuusulalle vuositasolla 370 000 euroa kalliimpi kuin nykyinen.