Näin käydään kehityskeskustelu isän kanssa – lapsi työnantajana ja isä työntekijänä

Antti Pitkäjärvi, 36, kävi kehityskeskustelun poikansa Niklan, 10, kanssa. Tulosta sinäkin kehityskeskustelulomake tämän jutun yhteydestä.

isyys
Isän kehityskeskustelu.
Antti Pitkäjärvi seuraa, kun Nikla kirjoittaa palautetta.Janne Ahjopalo / Yle

Joensuussa on kehitetty kehityskeskustelu isälle. Lapsi toimii työnantajana, joka antaa työntekijälleen eli isälle arvioinnin.

Netistä tulostettavissa olevassa lomakkeessa (siirryt toiseen palveluun) kysytään muun muassa minkälainen isä on luonteeltaan, ja mikä on kivointa tekemistä isän kanssa. Samalla lapselta udellaan kuinka monta kertaa isän sydän lyö minuutissa ja tietääkö isä, missä lapsi on tosi hyvä. Kehityskeskustelun jälkeen isä sitoutuu tarjoamaan lettuja, jäätelöä, karkkia tai jotakin muuta syötävää.

Arvioitavana voi luonnollisesti olla myös äiti.

Pyysimme Nikla Pitkäjärveä, 10, täyttämään kehityskeskustelulomakkeen isästään Antti Pitkäjärvestä, 36. Pojasta aistii innostuksen.

Isät herkistyivät, kun eivät olleet tottuneet saamaan myönteistä palautetta.

Topi Linjama

Nikla mietti tarkoin vastauksiaan ja kirjoitti muun muassa isän ammatista valokuvaamisesta ja siitä, kuinka isä on auttavainen, kalju ja pitkä. Kiitosta tuli siitä, että isä viettää aikaa poikansa kanssa. Sapiskaa tuli siitä, kuinka isä raivoaa liiallisesta pelaamisesta. Isä ei myöskään osaa pelata tarpeeksi hyvin lautapelejä.

– Isän sydämenlyöntien mittaaminen oli hieman vaikeaa. Lomaketta oli kiva täyttää, sanoo Nikla Pitkäjärvi.

Isälle vastaukset olivat iloinen yllätys.

– Hauska testi. Vastaukset ovat totuudenmukaisia. En oikein osaa pelata lautapelejä. Ja kyllä tulee huomauteltua siitä, jos Nikla viettää aikaa liikaa koneella, toteaa Antti Pitkäjärvi hörpätessään kahvia keittiössä.

Topi Linjama.
Isätyöntekijä Topi Linjama esittelee kehityskeskustelulomaketta.Janne Ahjopalo / Yle

Huutamisesta ei tykätä

Isille suunnatusta kehityskeskustelusta on tulvinut positiivista palautetta.

Yksi kehityskeskustelun suunnittelijoista on Pelastakaa Lapset ry:n isätyöntekijä Topi Linjama. Hänen mielestään on tärkeää pysähtyä aidosti kuuntelemaan lapsen mielipidettä – lomake voi avata keskustelun ja toimia itsereflektoivana työkaluna vanhemmalle.

– Lapset ovat vastanneet, kuinka kivaa on kun isä laulaa tai vie uimaan. Huutamisesta lapset eivät ole kuulemma tykänneet, kertoo Linjama.

Kehityskeskustelun luonnosta on testattu isä–lapsi-leirillä Liperissä Pohjois-Karjalassa.

– Iältään 6–12-vuotiaat lapset lukivat ääneen kirjoittamaansa palautetta. Isät herkistyivät, kun eivät olleet tottuneet saamaan myönteistä palautetta, sanoo Topi Linjama.