1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjapainoala

Perinteisen kirjapainon kone vaikeni Juvalla – Taru kantoi Väinö Linnasta ruotsalaisiin huippudekkareihin

Lähes päivälleen 40 vuotta kirjoja Juvalla painaneet koneet hiljenivät tiistai-iltana. Taustalla on kirjapainoalan raju murros. Painoyhtiö on haettu konkurssiin ja työtä vaille jäi vajaat 30 työntekijää.

Kuva: Petri Vironen / Yle

WSOY:n kirjapaino kone otettiin käyttöön juhlavasti tammikuussa 1977. Ensimmäinen kirja oli Väinö Linnan Tuntematon Sotilas. Painokoneen nappia painoi juuri kansalliskirjailjaksi kohonnut Linna.

Kirjatehdas työllisti Juvalla enimmillään reilusti yli 100 työntekijää. Kirjoja painettiin kiivaimmillaan 1990-luvun puolivälissä kahdella painokoneella, alkuperäisellä Cameronilla ja 1992 käyttöön otetulla Book-O-Maticilla kolmessa vuorossa.

Alkuperäinen Cameron painoi viimeisen kirjansa 2011. Uudempi kone hiljeni lopullisesti tiistaina 30.5.2017. Koneilla ehdittiin painaa pitkälti yli 100 miljoonaa kirjaa.

– Taustalla on alan vaikea tilanne. Työt yksinkertaisesti loppuivat, vt. tuotantopäällikkö Juha Harmonen kertoo.

Työntekijät joutuivat sanoutumaan itse irti, sillä palkkarahoja ei enää kuulunut. Työsopimuslain perusteella työntekijä voi irtisanoutua, mikäli työantaja ei hoida velvoitteitaan kuten palkanmaksua.

Perinteistä kirjapainotoimintaa pyöritti vuoden 2016 alusta alkaen Bookwellistä irroitettu BookOne Oy. Työelävakuutusyhtiö Elo ja Verohallinto ovat hakeneet yhtiötä konkurssiin jo 20. huhtikuuta.

Elo karhuaa BookOnelta reilun 200 000 euron ja verottaja 550 000 euron saatavia.

Helsingin käräjäoikeudesta kerrotaan, että konkurssimenettely on tiedoksiantovaiheessa. Haastemies ei ole vielä saanut toimitettua konkurssihakemusta yrityksen vastuuhenkilöiden tietoon.

Ruotsalaisdekkari "Uinu, paju pienoinen" jäi viimeiseksi

Juvalaisen perinteisen kirjapainon viimeiseksi teokseksi jäi ruotsalaisten Cilla ja Rolf Börjlingin dekkari "Uinu, paju pienoinen". Tekijät ovat dekkareiden ohella myös tunnettuja käsikirjoittajia, joiden käsialaa ovat mm. Martin Beck-elokuvat.

– Tiistai-iltana painettiin viimeinen kirja, tilauksen loppuivat ja työntekijät sanoivat irti itsensä. Painokone tuli tiensä päähän. Ei kai tässä muuta voi sanoa kuin kiittää työntekijöitä, vt. tuotantopäällikkö Juha Harmonen sanoo.

Kirjapainotoimintaa Juvalla jatkaa Bookwell Digital, joka investoi  reilut seitsemän miljoonaa euroa uuteen digipainoon. Sen palveluksessa on 16 työntekijää. Harmosen mukaan uusi paino kertoo tilanteestaan lähiviikkoina.

Uuden yhtiön työntekijät on palkattu pääosin BookOnen painajista vanhoina työntekijöinä.

Kirjapainon toimintaa järjesteltiin Juvalla vuoden 2016 alkupuolella, kun Bookwell irrotti painon omaksi yhtiökseen. Samoihin aikoihin kirjapainon kiinteistö siirtyi Juvan kunnan ja Bookwellin yhdessä perustaman kiinteistöyhtiön omistukseen.

Juvan kunta sijoitti kiinteistöyhtiöön reilut 400 000 euroa.