1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemen kristillinen koulu sai opetusluvan

Opetuslupa heltisi viidennellä hakukerralla. Kristillinen koulu pääsee päätöksen myötä valtiontuen piiriin.

Rovaniemi
Rovaniemen kristillinen koulu toimii Urheiluopiston lähellä olevassa Punaisessa tuvassa.
Rovaniemen kristillinen koulu toimii Urheiluopiston lähellä olevassa Punaisessa tuvassa.Jarmo Honkanen / Yle

Valtioneuvosto on myöntänyt perusopetuksen järjestämisluvan Rovaniemen seudun kristillisen koulun kannatusyhdistykselle. Lupa koskee vuosiluokkia 1–6. Koulussa saa olla yhteensä enintään 200 oppilasta.

Rovaniemen kristillinen koulu muuttuu päätöksen myötä kotikoulusta yksityiseksi perusopetusta antavaksi kouluksi. Koulu saa jatkossa valtion tukea.

Tämä oli viides kerta, kun Rovaniemen seudun kristillisen koulun kannatusyhdistys haki perusopetuksen järjestämislupaa. Aiemmin opetusministeriö on pitänyt kannatusyhdistyksen ammatillisia edellytyksiä ja koulun opetussuunnitelmaa puutteellisina.

Toiminta alkoi viime syksynä

Rovaniemen kristillinen koulu aloitti toimintansa kotikouluna viime syksynä. Koulua käy viisi 3.–4. luokkalaista lasta ja heitä opettaa yksi opettaja. Koulussa noudatetaan peruskoulun opetussuunnitelmaa.

Opinahjo toimii Ounasvaaran hiihtoseuralta vuokratussa punaisessa tuvassa.

Kristillisen koulun rahoitus on nojannut tähän asti koulun kannatusyhdistykselle tehtyihin lahjoituksiin ja rahankeräykseen. Lahjoituksista on maksettu yhden opettajan palkka ja opetustilan vuokra.

Valtioneuvoston päätöksen myötä koulu pääsee valtiontuen piiriin. Koulun kannatusyhdistyksen varapuheenjohtaja Heini Kesti arvioi huhtikuussa, että valtion tuki olisi ainakin aluksi 500 euroa oppilaalta, eli noin 2500 euroa kuussa.

Valtioneuvosto myönsi kuusi lupaa

Valtioneuvosto käsitteli torstaina yhdeksän rekisteröidyn yhdistyksen tai säätiön hakemusta perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen järjestämiseen.

Järjestämislupa myönnettiin Rovaniemen kristillisen koulun kannatusyhdistyksen lisäksi myös Kuopion kristillisen päiväkodin ja koulun kannatusyhdistykselle, Keski-Uudenmaan kristillisen koulun ja päiväkodin kannatusyhdistykselle, Porin kristillisen koulun kannatusyhdistykselle, Lahden kristillisen koulun kannatusyhdistykselle ja CONFIDO-Pohjanmaan Kristillinen Kasvatus - Österbottens Kristliga Uppfostran ry:lle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan 16 651 oppilasta eli noin 2,7 prosenttia perusopetuksen oppilaista saa opetusta yksityisessä peruskoulussa. Valtioneuvoston myöntämä perusopetuslupa on tällä hetkellä 68 yksityisellä perusopetuksen järjestäjällä.

Muokattu 1.6.2017 18.12: Lisätty tarkempaa tietoa valtioneuvoston istunnon ja opetusluvan sisällöstä.

Lue seuraavaksi