Työntekijät irtisanoutuvat Postista – usko töiden jatkumiseen rakoilee

Postin lukuisat muutokset ovat saaneet työntekijät etsimään muita töitä. Tämä hankaloittaa postin jakelua entisestään.

postin toiminta
Posti
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Postin ympärillä on kuohunut jo pidemmän aikaa. Monet yt-neuvottelut, jakeluhäiriöt ja laajentuneet toimintatehtävät muun muassa hoiva-alalle, ruohonleikkuuseen ja oluen kuljetukseen ovat tulleet uutisoinneista tutuiksi. Palaute postinjakajille on ollut kovaa yleisönosastojen kirjoituksissa.

Lukuisat muutokset ovatkin saaneet postintyöntekijät etsimään töitä muualta. Etelä-Pohjanmaan alueen pääluottamusmies Jukka Kalliokosken mukaan Seinäjoelta on lähtenyt vapaaehtoisesti kymmenkunta työntekijää viime vuoden yt-neuvotteluiden jälkeen. Koko maassa työpaikkansa on jättänyt vapaaehtoisesti 100-200 postilaista.

– Moni kyselee minulta mahdollisuutta tähän omaehtoiseen lähtemiseen liittyen, Kalliokoski kertoo.

Kolmipäiväinen jakelu huolestuttaa

Postin työntekijät pelkäävät uuden postilain tuomia muutoksia. Eduskunnan käsittelyyn tulevassa laissa yleispalvelukirjeiden jakelu kaupungeissa voitaisiin vähentää kolmeen päivään viikossa. Lain piti tulla voimaan jo kesällä (siirryt toiseen palveluun), mutta se viivästyy. Kevennetty tiistaijakelu alkaa syksyllä.

Postilaiset uskovat, että työt loppuvat monelta. Myöskään osapäiväisyys ei houkuttele.

– Osapäiväisellä palkalla ei tänä päivänä tule toimeen oikein kukaan, Kalliokoski kertoo.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Niemisen karkean arvion mukaan postilta vähenee 2 000 - 3 000 työpaikkaa kolmipäiväisen jakelun toteutuessa.

– Kyllä itse olen samoissa lukemissa, että sen verran se varmasti syö työpaikkoja, Kalliokoski toteaa.

Niitä, joilla työuraa on jäljellä 10-20 vuotta, Jukka Kalliokoski on suositellut pitämään työpaikkojen osalta silmät auki.

Ruuhkapäivät keskiviikko ja torstai

Työntekijöiden lähteminen hankaloittaa ja hidastaa postin jakelua. Kun kokenut postinjakaja lähtee muihin tehtäviin, pitää tilalle kouluttaa uusi työntekijä. Ammattitaito ei heti ole samanlainen kuin kokeneella. Kalliokoski myöntää, että tästä syystä postinjakelu on hidastunut Seinäjoen alueella.

– Ruuhkapäiviä ovat keskiviikot, torstait ja kuun vaihteet, kun tulee vähän enemmän postia. Silloin ei välttämättä saada kaikkia posteja matkaan ajoissa. Ehkä yhden päivän viive, pahimmillaan kahden päivän, mutta ei missään nimessä pidempiä, Kalliokoski kertoo.

Kalliokoski toivoo, että uusia ja vanhojakin jakajia ajatellen postilaatikot ovat selkeästi numeroitu ja varustettu nimillä. Näin vältytään virhejakeluilta.

– Pohjalaiset postimiehet yrittävät aina parhaansa. Ei me myönnetä, että ongelmissa ollaan. Haasteita riittää viikoittain ja kuukausittain, mutta niitä haasteita pohjalaisella sisulla ja tarmolla yritetään saada kuntoon, Kalliokoski kertoo.