1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: "Trumpin ilmastopolitiikka ei pysäytä puhtaan energian nousua"

Trump vihaa tuulivoimaa ja haluaa vetää valtion tuen uusiutuvaan energiaan keskittyviltä yrityksiltä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta amerikkalaisyrityksiin, jotka ovat ymmärtäneet alan valtavan potentiaalin.

Pariisin ilmastosopimus
Tuulivoimala ja Amerikan lippu.
Tuulimylly Kansasissa, Yhdysvalloissa.Larry W. Smith / EPA

Trumpin kaavailema päätös Yhdysvaltain vetämisestä Pariisin ilmastosopimuksesta on saanut monet haukkomaan henkeään.

Seuraavatko muut maat perässä? Eristääkö USA itsensä? Onko peli pelattu ilmastonmuutoksen torjumisen suhteen?

Aalto-yliopiston tutkija Peter Lund ei halua vaipua epätoivoon. Hänen mukaansa niin sanotun cleantechin kasvu on maailmanlaajuisesti niin merkittävää, ettei Trumpin ilmastopolitiikka pysty sitä torppaamaan.

Cleantechillä viitataan teknologiaan ja palveluihin, jotka suojelevat ympäristöä ja edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä.

– Ala on kasvanut viimeisen vuosikymmenen ajan 10-20 prosenttia vuodessa. Vaikka kasvun painopiste on siirtynyt Aasiaan ja erityisesti Kiinaan, Yhdysvallat on edelleen cleantechin kärkimaita maailmassa, Lund sanoo.

Investoinnit puhtaaseen energiaan viimeisen 10 vuoden aikana.
Investoinnit puhtaaseen energiaan viimeisen 10 vuoden aikana.USA Department of Energy

Varsinkin Kiina investoi aggressiivisesti puhtaaseen energiaan. Vuonna 2015 maa käytti alaan 110 miljardia dollaria, mutta aikoo nostaa vuosi-investoinnit 320 miljardiin dollariin vuosien 2016-2020 aikana.

Investoinnit USA:ssa ja Euroopassa ovat jonkin verran laskeneet rahamääräisesti, mitä selittää osaltaan puhtaan energian teknologian tuntuva hinnanlasku.

Cleantech on merkittävä työllistäjä

Puhtaaseen teknologiaan keskittyvät yritykset työllistävät maailmanlaajuisesti yli 8 miljoonaa ihmistä, heistä lähes puolet Kiinassa.

Yhdysvalloissakin ala on kasvanut niin voimakkaasti, että pelkästään aurinkovoimaan erikoistuneet yritykset työllistävät nykyään enemmän amerikkalaisia kuin öljy- ja kaasuteollisuusyritykset.

Työpaikat USA:n energiantuotannossa vuonna 2016.
Työpaikat USA:n energiantuotannossa vuonna 2016.USA Department of Energy

Paljon kertoo jo se, että nopeimmin kasvava yksittäinen ammattikunta Yhdysvalloissa ovat tuuliturbiineja huoltavat teknikot.

Lundin mukaan amerikkalaiset yritykset ovat ymmärtäneet puhtaan teknologian kasvupotentiaalin, eikä Trumpin politiikka vaikuta niiden toimintaan.

It’s the economy, stupid – Uusiutuva energia on halvempaa

Yhdysvallat tukee fossiilisia polttoaineita lähes neljä kertaa enemmän kuin uusiutuvaa energiaa. Tästä huolimatta uusiutuva energia on maassa keskimäärin fossiilisia polttoaineita edullisempaa. (siirryt toiseen palveluun)

Tämä on johtanut siihen, että yhä enenevissä määrin yritykset ja julkisyhteisöt hankkivat sähkönsä uusiutuvista lähteistä vapaaehtoisesti.

Aalto-yliopiston professori Peter Lund.
– Edessämme oleva ongelmavyyhti on isompi ja kompleksisempi kuin pelkkä kapitalismin kriisi, professori Peter Lund sanoo.Aalto-yliopisto

Trump on luvannut perua Obaman laajamittaisen uusiutuvan energian tukiohjelman,joka on perustunut pääosin verohelpotuksiin.

Tälläkään tuskin on kauaskantoista merkitystä, sillä ihmiset äänestävät kukkarollaan. Trumpin ilmastopoliittinen neuvonantaja Elon Musk onkin ehdottanut, että kaikki tuet vedettäisiin pois ja annettaisiin markkinoiden päättää.

– Puhdas energia on tulossa siihen pisteeseen, että julkisten tukien merkitys alalle vähenee, kun uusi teknologia kaupallistuu, Lund sanoo.

USA:n vetäytyminen Pariisin sopimuksesta ei olisi maailmanloppu

Peter Lund muistuttaa, että USA vetäytyi myös Kioton ilmastosopimuksesta, mutta tästä huolimatta sen hiilidioksidipäästöt vähentyivät Eurooppaa nopeammin.

– Maailma kehittyy kohti puhtaampaa energiaa ja USA on mukana tässä kehityksessä. Vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta ei pysäytä tätä kehitystä, Lund arvioi.

Hän myös arvioi, että mahdollisuudet tiukempiin päästörajoitteisiin sitoutumiseen muiden maiden kesken ovat paremmat, kun USA ei ole jarruttamassa.

Lue myös:

Miksi Donald Trump haluaa luopua ilmastosopimuksesta – tässä kolme syytä

Trump: Kerron ilmastonmuutospäätöksestäni lähipäivinä – lähtöä pidetään lähes varmana

Trumpin rukkasista voisi olla iloakin ilmastolle – Asiantuntija: Pienempi paha, ettei hankaloita muiden tavoitteita?

Trump päättää ensi viikolla Pariisin ilmastosopimuksesta – Mitä käy, jos Yhdysvallat jättäytyy pois?

Lue seuraavaksi