1. yle.fi
  2. Uutiset

Miksi Donald Trump haluaa luopua ilmastosopimuksesta – tässä kolme syytä

Presidentti Trumpin odotetaan tänään ilmoittavan, että Yhdysvallat jättää Pariisin ilmastosopimuksen.

Pariisin ilmastosopimus
Donald Trump vilkuttaa pensaiden keskellä.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on uhannut irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Hän keskusteli sopimuksesta muiden vauraiden teollisuusmaiden johtajien kanssa G7-kokouksessa Sisiliassa.Angelo Carconi / EPA

1. Pariisin ilmastosopimuksesta irtautuminen oli vaalilupaus

Ympäristö ei ollut Donald Trumpin presidenttikampanjan ykkösaiheita, mutta ilmastokysymykset nousivat esiin erityisesti hiilintuotantoalueilla. Ainakin kerran hän kutsui Pariisin sopimusta kiinalaisten salajuoneksi (siirryt toiseen palveluun). Kampanjan aikana ja pian vaalien jälkeen Trump lupasi joko irtautua sopimuksesta tai neuvottella sen uudestaan.

Lupaus oli tärkeä hänen kannattajilleen esimerkiksi Länsi-Virginian, Ohion ja Pennsylvanian hiilialueilla. Näillä hiilen käytön vähenemisestä kovin kärsineillä alueilla myös sinetöitiin Trumpin vaalivoitto.

2. Trumpin lähipiiristä tulee tukea sopimuksesta irtautumiselle

Kovan linjan oikeistolaisena pidetty Trumpin neuvonantaja Steve Bannon on kannattanut Pariisin ilmastosopimuksesta luopumista varsin näkyvästi.

Bannonin mukaan sopimuksen jättäminen olisi merkki siitä, että Yhdysvallat todella asettaa oman taloutensa etusijalle ohi kansainvälisen yhteisön. Sopimuksesta luopumista kannattaa osa muistakin konservatiivisen puolueen merkkihahmoista.

Yksi heistä on Scott Pruitt, jonka Trump nimitti maaliskuussa ympäristönsuojeluvirasto EPA:n johtoon. Pruitt on muun muassa sanonut, että hän ei uskohiilidioksidin olevan merkittävä ilmaston lämpenemisen aiheuttaja.

Maailman tiedeyhteisö on toista mieltä. Pruittilla on myös laajat kytkökset fossiilisten polttoaineiden tuottajiin.

Koko Trumpin lähipiiri ei kuitenkaan kannata sopimuksen jättämistä. Muun muassa tytär Ivanka Trumpin ja tämän aviomiehen Jared Kushnerin sekä ulkoministeri Rex Tillersonin on raportoitu puhuneen voimakkaasti sopimuksessa pysymisen puolesta.

3. Trump on jo alkanut toimiin sopimuksen romuttamiseksi

Presidenttikaudellaan Donald Trump on pyrkinyt voimakkaasti kääntämään Yhdysvaltojen suuntaa ympäristöasioissa. Ilmastonmuutosta epäilevän Pruittin nimittäminen EPA:n johtoon on ollut vain yksi näistä toimista.

Trump on myös leikannut EPA:n budjetista kolmanneksen pois, mikä on ollut myös joidenkin konservatiivienkin mielestä liikaa.

Jäissä ovat myös päästörajoitukset, jotka edellinen presidentti Barack Obama määräsi hiileen, kaasuun ja öljyyn perustuvalle energiantuotannolle. Lisäksi Trumpin hallinto hyväksyi maaliskuussa kiistanalaisen 1900 kilometrin Keystone XL -öljyputken rakentamisen ympäristöjärjestöjen vastustuksesta huolimatta.

Trumpin hallinnolle Pariisin sopimuksesta luopuminen näyttäytyisikin lähinnä jatkumona, jossa taloudellinen etu ohittaisi ympäristökysymykset.

Lue lisää:

Eurooppa kääntyy Kiinan puoleen Yhdysvaltain empiessä ilmastosopimuksen kohtaloa

Tutkija: "Trumpin ilmastopolitiikka ei pysäytä puhtaan energian nousua

Ilmastonmuutoksen torjunta USA:ssa ei pysähtyisi Trumpin päätökseen – Monella osavaltioilla on omat ilmastotavoitteet

Lue seuraavaksi