Hyppää sisältöön

Palkittu nuori yrittäjä uskaltaa: Kokkolaan uusi vaatetehdas pitkän tauon jälkeen

Verkkokaupan kautta pyörineen PaaPii Designin tuotteista jo yli kolmannes myydään ulkomaille.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

PaaPii Design laajentaa Kokkolassa: nykyisiin tiloihin nousee kesäkuun lopulla kymmenen henkeä työllistävä tehdas.

Värikkäistä kuoseistaan tunnettu PaaPii Design on lyönyt läpi muutaman viime vuoden aikana kotimaassa ja kansainvälisesti. Yritys sai alkunsa Anniina Isokankaan keittiön pöydän äärestä, ja toiminta on kasvanut vuosien aikana.

Isokangas laajensi kankaista lasten vaatemallistojen suunnitteluun pari vuotta sitten. Yrityksellä on nykyään verkkokauppa ja tehtaanmyymälä Kokkolassa.

Ompelutyö on tähän saakka hoidettu alihankintana. Vuoden 2016 nuoreksi yrittäjäksi valittu Anniina Isokangas kertoo, että idea omasta tehtaasta kirkastui, kun yksi alihankkijoista ei ollut halukas investoimaan enää uuteen laitekantaan.

– Niin päädyttiin ostamaan uusia laitteita, ja samalla osa alihankkijoiden ompelijoista siirtyy meidän palkkalistoille.

Uusi tehdas elvyttää alueen tekstiiliteollisuutta, sillä 1990-luvun lamassa Kokkolan vaate- ja nahkateollisuudesta katosi useita yrityksiä. Samalla hävisi myös paljon työpaikkoja ja alan osaamista.

Kansainväliset markkinat vetävät jo

PaaPii Designin liikevaihto oli viime vuonna miljoona euroa. Vientiin tuotteista meni 35 prosenttia, Euroopan lisäksi muun muassa Australiaan, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin.

Toistaiseksi eniten myydään kankaita, ja ulkomaille niitä viedään selvästi lastenvaatteita enemmän. Omalla tehtaalla Isokangas haluaa turvata kotimaisen tuotannon ja säilyttää osaamisen Kokkolassa.

– Tehtaassa valmistetaan nyt aluksi omia vaatemallistoja, mutta myös muille vaateyrityksille voidaan tehdä alihankintana töitä. Viikossa saadaan ulos noin tuhat lasten vaatetta.

.
.