Kymmenen kysymystä Ylen uutisjohtajaksi hyppäävälle Marit af Björkestenille: "Luottamus on ansaittava joka päivä"

Marit af Björkesten aloitti Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vt. vastaavana päätoimittajana. Hän siirtyi tehtävään Svenska Ylen johdosta.

journalismi
Marit af Björkesten
Henrietta Hassinen / Yle

Aloitit tänään uudessa tehtävässäsi. Millaisin mielin aloitat?

– Onhan tämä hieman hämmentävä tilanne. Mutta on hienoa päästä tekemään töitä Suomen vaikuttavimpaan journalistiseen yhteisöön.

Sinua pyydettiin tehtävään Atte Jääskeläisen erottua. Pitikö päätös tehdä nopeasti?

– Päätös piti oikeastaan tehdä saman tien. Ymmärsin, mitä tässä haetaan, ja koin tämän järkeväksi ratkaisuksi.

Mitä tässä haetaan?

– Tässä haetaan tietynlaista stabiliteettia ja toimituksille työrauhaa. Tässä ei tarvitse aloittaa kaikkea alusta, koska tunnen talon ja olen istunut johtoryhmässä viisi vuotta.

Miten palautat työrauhan toimitukseen?

– Yksi ihminen ei voi luoda sitä. Se täytyy rakentaa yhdessä. Uskon vahvasti keskusteluun ja vuorovaikutukseen. Sitä kautta lähdemme miettimään, mikä täällä toimii, mikä ei. Onko sellaisia kohtia, joita pitäisi jotenkin muuttaa.

Ylen julkisuuskuva on saanut kuhmuja viime aikoina, miten aiot korjata tilannetta?

– Luottamus on ansaittava joka päivä niillä sisällöillä ja teoilla joita me teemme. Suuri osa suomalaisista kuitenkin luottaa Yleen. Meillä on hyvä yleisösuhde edelleen. Avoimuuden lisääminen on kuitenkin tärkeää. Yleisölle ei ole ihan selvää miten journalismia tehdään, miten päätökset ja jutut syntyvät. Voimme avata toimintaamme paremmin.

Selvitysmies Olli Mäenpään raportin jälkeen Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen sai toimeksiannon tehdä ripeitä korjausesityksiä organisaatiossa. Mitä odotat Kivisen nostavan esiin?

– Toivon, että esityksessä katsotaan toimintaa laaja-alaisesti ja lähdetään siitä liikkeelle, mikä on yleisön kannalta parasta.

Millaista uutisointia haluat painottaa?

– Toivoisin, että voisimme tehdä vielä vaikuttavampaa journalismia. Tutkivan journalismin lisäksi se voi olla myös nopeaa perusuutisointia, joka on mietittyä ja hyvin tehtyä. Se on myös tärkeää.

Millaisia uutisia seuraat suurimmalla mielenkiinnolla?

– Seuraan hyvin tarkasti kotimaan ja politiikan uutiset.

Aiotko hakea pysyvää vastaavan päätoimittajan paikkaa?

– Olen ottanut kantaa vain tähän sijaisuuteen tällä hetkellä. Katsotaan päivä kerrallaan.

Mitä harrastat vapaa-ajalla?

– Valitettavasti viime vuodet ovat menneet niin, ettei harrastuksille ole jäänyt paljon aikaa. Olen tasapainoillut lähinnä työn ja perheen välillä. Muu on jäänyt syrjään. Yritän vähän lenkkeillä ja kesällä surffaan. Olen sellainen kauniin sään surffari. Tuulta ei saa olla liikaa ja auringonkin olisi hyvä paistaa. Kirjallisuutta luen mielelläni. Olin Hufvudstadsbladetissa kulttuuritoimituksen päällikkönä jonkin aikaa ja niistä ajoista lähtien olen pyrkinyt seuraamaan uusinta kirjallisuutta.