Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö kansalle: Saa ohjeistaa lisääkin

100-vuotiasta Suomea juhliva presidentti tervehti Pohjoismaiden kruunupäiden kanssa kansalaisia torstaina. Kohteliaat suomalaiset saisivat presidenttiä ohjeistaakin, hän sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö Presidentinlinnan edessä torstaina 1. kesäkuuta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti torstaina vastaan Tanskan, Norjan ja Ruotsin kuninkaallisia sekä Islannin presidenttiparin. Kaikkien Pohjoismaiden päämiehet ovat kokoontuneet yhdellä kertaa Suomessa vain kerran aikaisemmin.

Presidentinlinnan luo oli tullut epävakaasta säästä huolimatta kuninkaallisista vieraista kiinnostuneita tervehtimään ja vilkuttamaan kruunupäille. 100-vuotisjuhlaan liittyvillä maakuntavierailuillaan ympäri Suomen Niinistö on kohdannut tavan kansaa toreilla tilaisuuksissa, joita hän luonnehtii ainutlaatuisiksi.

Maailman silmissä olemme sellainen Pohjola, jossa kaikki asiat ovat hyvin.

Sauli Niinistö

– Kansalaiset ovat kovin kohteliaita ja kannustavia. Kyllä siihen sopisi pikkuisen ehkä ohjeistuskin. Tai sitä lisää, hyväntuulinen Niinistö sanoi Ylen haastattelussa.

Satavuotisjuhlan itsenäisyyspäivänä presidenttipari haluaa huomioida Linnan juhlissa tavallisia suomalaisia, jotka tekevät pyyteettä hyvää.

Laajemmin maailmalle Suomi näyttäytyy presidentti Niinistön mielestä osana yhtä yhteistä Pohjolaa, "varmasti hienoimpana maapallon osana". Niinistö kannattaa tiivistä pohjoismaista yhteyttä.

– Suomen ja Ruotsin turvallisuusyhteistyö on pitkälle menevää ja siitä voitaisiin ehkä saada mallia laajemminkin Pohjoismaihin, sanoo presidentti.

– Tässä on myös puhtaasti taloudellinen intressi minusta. Jos me kerran maailman silmissä olemme sellainen paikka – Pohjola, jossa kaikki asiat ovat hyvin – silloin äkkiä syntyy sellainenkin ajatus, että kaikki mitä sieltä tulee on hyvää. Suurempi yhteinen hyödyntäminen tästä maineesta, joka ei ole aiheeton, olisi paikallaan.

Sauli Niinistö ilmoitti tällä viikolla olevansa valmis tavoittelemaan jatkokautta Suomen presidenttinä.