Hyppää sisältöön

Video: Sauli Niinistö ja Ruotsin kuningas huvittivat juhlayleisöä

Presidentti Sauli Niinistöltä ja Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaalta sujuu pohjoismainen yhteistyö myös sakset kädessä.

Uutisvideot: Niinistö ja Ruotsin kuningas vihkivät Hanasaaren uudelleen käyttöön
Uutisvideot: Niinistö ja Ruotsin kuningas vihkivät Hanasaaren uudelleen käyttöön

Pohjoismaiden kuninkaalliset sekä Suomen ja Islannin presidentit juhlivat 100-vuotiasta Suomea torstaina Hanasaaren suomalais-ruotsalaisessa kulttuurikeskuksessa Espoossa. Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa vihkivät keskuksen uudelleen käyttöön sen mittavan peruskorjauksen jälkeen.

Tilaisuuden juonsi näyttelijä Maria Ylipää, joka ohjeisti arvovieraita oikeille paikoilleen leikkaamaan silkkinauhaa.

– Vi kommer hit. Stanna, topakka juontaja neuvoi kaksikkoa.

Presidentin ja kuninkaan saksilla leikittely kirvoittivat yleisöltä rämäkät naurut. 

Sekä Niinistö että Kaarle XVI Kustaa pitivät tilaisuudessa myös juhlapuheet.  Molemmat korostivat Suomen ja Ruotsin vahvoja siteitä ja yhteistä arvopohjaa.

Kaarle XVI Kustaa käsitteli myös sotavuosia ja Ruotsin hoitoonsa ottamia suomalaislapsia sekä Itämeren merkitystä. Kuningas muistutti, että pohjoismaiden yhteys on elävä: olemme naapureita, ystäviä, perhettä, mutta myös toisiaan kannustavia kilpakumppaneita.

– Meitä yhdistää myös urheilu. Minulla on hyviä muistoja viime talven hiihdon MM-kilpailuista Lahdesta, eikä sovi unohtaa jääkiekkokohtaamisiamme. Ne saattavat toisinaan herättää voimakkaitakin tunteita, kuningas nauratti yleisöä.

Luterilaisuus, lukutaito, laillisuusaate

Ruotsin kuningas oli läsnä myös Hanasaaren kulttuurikeskuksen ensimmäisessä vihkimisessä vuonna 1975. Tuolloin toisena silkkinauhan leikkaajana oli presidentti Urho Kekkonen.

Presidentti Niinistö nosti puheessaan esiin kolme historiallista tekijää, jotka ovat muokanneet identiteettiämme ja lisänneet yhteenkuuluvuuttamme. Niinistön mukaan ne ovat luterilaisuus, lukutaito ja laillisuusaate.

Nyt juhlittiin 100-vuotiasta Suomea, mutta Niinistö puhui myös nuorille.

– Tulevaisuus kuuluu teille, ja te sen rakennatte. Olkaa uteliaita ja vierailkaa toistenne kotimaissa. Uskaltakaa keskustella ja kyseenalaistaa. Löytäkää yhteiset pohjoismaiset arvomme, presidentti sanoi.

Hanasaaren tilaisuudessa olivat paikalla myös presidentti Tarja Halonen ja professori Pentti Arajärvi. Tilaisuudessa nähtiin runsaasti musiikkiesityksiä. Arvovieraille esiintyivät Ylipään ja Marzi Nymanin lisäksi Grex Musicus -kuoro ja Fork.

Hanasaaren tilaisuuden jälkeen vieraiden ohjelmassa on tutustuminen Sibelius-monumenttiin ja päivän lopuksi juhlapäivällinen Presidentinlinnassa.