Hyppää sisältöön

Puolimetrinen penisluu, eroottisia tarinoita ja lemmen ääniä – Arktista parittelua esitellään Rovaniemellä

Kuumaa kyyytiä -näyttely esittelee pohjoisten lajien parittelutapoja. Ihmisten suvunjatkamista esitellään tarinoiden ja äänitteiden avulla.

Hirvailla on haaremit. Porot parittelevat nopeasti. Kuva: Tomi Muukkonen

Eläinlajeilla on hyvin erilaisia keinoja turvata suvun jatkuminen. Rovaniemellä Arktikumissa avataan perjantaina Kuumaa kyytiä -näyttely, joka esittelee arktisten lajien lisääntymistä. Näyttely esittelee muun muassa hirven, poron, karhun ja jääkarhun parittelua.

Esillä on esimerkiksi Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Helsingistä tuotu mursun penisluu. Mursulla on eläinkunnan massiivisin penisluu, se voi kasvaa keskimäärin puolen metrin pituiseksi. Inuiitit ovat valmistaneet luusta neuloja. Useimmilla nisäkkäillä on penisluu, mutta jostain tuntemattomasta syystä ihmisellä sellaista ei ole.

Pienehkö näyttely päättää Arktikumin tiedekeskuksen Selviytyjät-trilogian, jossa on aiemmin käsitelty arktista puuta ja ruokaa.

Lennossa kopulointia

Jotkut lintu- ja hyönteislajit voivat paritella lentäessään. Esimerkiksi isot ukonkorennot ja vaikkapa tervapääsky parittelevat ilmassa. 

– Sääskikoirailla on ennen parittelua soidinkäyttäytymista. Koiraat parveilevat ilmassa ja kun naarassääski lentää lähelllä koiras syöksyy naaraaseen.Varsinainen pariutuminen voi kestää jopa tunteja, koska yksilöt lukkiutuvat toisiinsa. Tässä vaiheessa sääsket ovat jo yleensä jollain alustalla, kertoo sääskiä tutkinut Lapin maakuntamuseon amanuenssi Jukka Salmela.

Lukkiutuminen varmistaa sperman kulkeutumisen naaraaseen. Samalla se takaa sen, että oikean lajinen naaras on löytänyt oman lajin koiraan. Myös koiraeläimet lukkiutuvat sukuelimistään kiinni toisiinsa.

Linnuilla varsinaista yhdyntää ei tapahdu lainkaan vaan ne parittelevat asettamalla pikaisesti kloaakkinsa yhteen. Kloaakki on useimpien lintu- ja matelijalajien sekä sammakkoeläinten niin kutsuttu yhteissuoli, joka hoitaa samanaikaisesti sekä ulostamisen että parittelun tehtäviä.

Hyönteisillä on joitakin hyvin raakoja parittelutapoja. Polttiaisissa on lajeja, joissa naaras syö koiraan parittelun aikana. Joillakin polttiaislajeilla taas koiraan penis jää kiinni naaraaseen ja koiras kuolee.

Ihmisten touhut

Ihmisten parittelua näyttely avaa tarinoiden avulla. Museo keräsi yleisöltä kirjoituksia mieleenpainuneista seksuaalisista kokemuksista. Museo sai yli 60 tarinaa. Miltei kaikissa pohjoinen luonto tuoksuineen ja maisemineen oli inspiroinut parittelijoita.

– Tarinoita tuli kolmenlaisia. Oli humoristisia, romanttisia ja ronskeja juttuja. Kaikissa tarinoissa oli kaksi päähenkilöä, oli joko mies ja nainen, mies ja mies sekä nainen naisen kanssa, kertoo Laukkanen.

Ihmisten paritteluääniä voi kuunnella kuulokkeista. Näyttelyn ovella on kyltti, joka kertoo näyttelyn sisältävän seksuaalista aineistoa.