Hyppää sisältöön

Poliisi rauhoittelee Vesalan yläasteen läheisyydessä pidetystä mielenosoituksesta noussutta some-kohua

Vesalan yläasteen läheisyydessä Helsingissä keskiviikkona pidetty Suomi Ensin -ryhmän mielenosoitus on herättänyt kuohuntaa ja ihmetystä sosiaalisessa mediassa.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Somessa kuohuu ja keskusteluissa on myös kyseenalaistettu poliisin toimintaa suhteessa mielenosoittajiin. Ylipäätään on kysytty sitä, miten on mahdollista, että jonkun koulun läheisyydessä saa osoittaa mieltään.

Poliisi muistuttaa torstaina julkaisemassa tiedotteessaan, että oikeus mielenosoitukseen ja sananvapauteen on turvattu laissa.

– Mielenosoittaminen on perusoikeus, joka on turvattu laissa. Kokoontumislain mukaan julkisen vallan tehtävä on edistää mielenosoitusoikeuden toteutumista. Mielenosoitusten kieltäminen ennalta on äärimmäinen keino, johon tässä tapauksessa ei poliisin arvion mukaan ollut tarvetta, toteaa komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Poliisi neuvotteli mielenosoittajien kanssa mielenosoituksen yksityiskohdista ja paikalle varattiin riittävästi poliisipartioita varmistamaan mielenosoituksen rauhanomainen kulku.

– Poliisi otti etukäteen huomioon sen, että tämän kyseisen mielenosoituksen luonne on sellainen, että se herättää paljon tunteita. Vaikka mielenosoittajien agenda ei olisi kaikkien mieleen, poliisin tehtävä on kuitenkin turvata mielenosoitukset niiden aiheesta riippumatta, eikä mielenosoituksissa ole ennakkosensuuria, sanoo komisario Jarmo Heinonen.

Poliisia on arvosteltu myös siitä, että poliisi oli ottanut mielenosoittajia poliisiauton kyytiin. Mielenosoittajat ovat kuvanneet ja julkaisseet tilanteen.

– Poliisi kävi yhdessä mielenosoituksen järjestäjän kanssa poliisiautolla katsomassa mielenosoituspaikan. Kun paikka todettiin sopivaksi, jäi mielenosoituksen järjestäjä paikalle. Eli ketään ei varsinaisesti kyyditty paikalle poliisiautolla, vaan auton kyydissä oleminen liittyi neuvotteluun mielenosoituspaikasta.

Mielenosoitukseen osallistui kaikkiaan parisenkymmentä mielenosoittajaa.

Poliisin tietojen mukaan idea mielenosoituksen järjestämiseen oli lähtenyt siitä, kun Vesalan yläasteella oli aamunavauksessa soitettu arabiankielistä puhelaulua. Teknisestä virheestä johtuen puhe oli kuulunut ulkokaiuttimista myös koulun pihalle ja eräs oppilaista oli ottanut puheesta noin kymmenen sekunnin mittaisen tallenteen.

Vesalan peruskoulun rehtori Juha Juvonen vahvistaa Yle Uutisille, että tapaus oli lähtenyt liikkeelle aamunavaustilanteesta. Koulussa oli varauduttu mielenosoitukseen yhdessä poliisin kanssa.

Aamunavausta tallentanut oppilas toimitti tallenteen Suomi Ensin -mielenosoitukseen Rautatientorille, ja tämä sai mielenosoittajatahon suunnittelemaan ja järjestämään mielenosoituksen Vesalan koulun läheisyyteen, poliisi kertoo.