yle.fi-etusivu

Uskomaton ravintolabuumi Turussa – kokeista ja tarjoilijoista jo pulaa

Turkuun on vuoden aikana avattu kymmenkunta uutta ravintolaa, ja lisää on luvassa.

ravintolat
Ravintola Nooa avasi ovensa toukokuussa.
Aurajoen rannassa sijaitseva uusi ravintola Nooa avasi ovensa toukokuussa.Emmi Moilanen / Yle

Uudet turkulaisravintolat uskovat, että hyvällä palvelulla pärjää kiristyvässä kilpailussa. Kaupunkiin on vuoden sisällä avattu useita uusia ravintoloita. Myös monia vanhoja paikkoja on uudistettu.

Uudet ravintolat Turun keskustan kartalla
Turun keskustaan tänä vuonna avattuja ja avattavia ravintoloita.Yle

Vapun korvilla Turun vierasvenesatamassa avattiin ravintola Nooa, jonka yrittäjinä ovat Carola ja Tero Sintonen sekä Toni Ljunqvist. Nooan keittiömestari Simo Hallikainen kertoo, että Turussa on tällä hetkellä käynnissä todellinen ravintolabuumi.

– Ravintoloille tuntuu olevan nyt kysyntää. Ihmiset syövät enemmän ulkona kuin ennen, Hallikainen toteaa.

Täällä ravintoloitsijat ovat kavereita keskenään. Yhdessä tässä tehdään ja toivotaan, että asiakkaita riittää kaikille.

Simo Hallikainen

Yksi uusista ravintoloista on Roster, joka avautui huhtikuussa Maaherran makasiinissa, tuomiokirkon kupeessa. Keittiömestari Eeva Hongisto arvelee, että Turku houkuttelee uusia ravintoloitsijoita kauniin miljöönsä ja kompaktin kokonsa ansiosta.

– Turku on yksi Suomen suurimmista kaupungeista, mutta tarpeeksi pieni, jotta voidaan pitää ravintolat keskustan alueella. Mihinkään ei ole pitkä matka, Hongisto summaa.

Hallikainen kertoo, että ravintolabuumista huolimatta kilpailuhenki ei ole kiristynyt negatiiviseksi.

– Täällä ravintoloitsijat ovat kavereita keskenään. Yhdessä tässä tehdään ja toivotaan, että asiakkaita riittää kaikille.

Riittääkö ravintola-alan ammattilaisia?

Vaikka Rosteriin työntekijät löytyivät ongelmitta, keittiömestari Eeva Hongisto kertoo, että perustaessaan ravintolaa he kuulivat varoituksia siitä, että työntekijät voivat olla kiven alla.

Ravintola Rosterin keittiömestari Eeva Hongisto
Ravintola Rosterin keittiömestari Eeva Hongisto.Emmi Moilanen / Yle

– Turku on sen verran pienempi kuin Helsinki, että täällä on vähemmän ihmisiä, jotka tarvitsevat työpaikkaa, Hongisto arvelee.

Kun uusi ravintola aukeaa, se herättää kiinnostusta. Pystymme palkkaamaan kerralla useita työntekijöitä ja tarjoamaan vakituisia työsuhteita.

Simo Hallikainen

Nooan keittiömestari ja ravintoloitsija Simo Hallikainen on huomannut, että alueella on pulaa kokeista ja tarjoilijoista. Vaikka ravintola-alan työntekijöiden löytäminen voi olla vaikeaakin, Hallikainen ei näe kovaa kilpailua pelkästään huonona asiana.

– Kun uusi ravintola aukeaa, se herättää kiinnostusta. Pystymme palkkaamaan kerralla useita työntekijöitä ja tarjoamaan vakituisia työsuhteita.

Sekä Nooassa että Rosterissa suhtaudutaan tulevaan kesään luottavaisesti. Alku on ollut molemmilla lupaava, ja asiakaspaikkojen uskotaan täyttyvän jatkossakin.

– Meillä on iso kattoterassi, joten ilmat saisivat kyllä lämmetä. Sormet ristissä toivomme, että saadaan lämpöä tännekin, Hallikainen toteaa.

Uudistettuja ja kokonaan uusia

Kakolassa avautui toukokuussa ravintola Kaskiksen pyörittämä niin sanottu pop up –ravintola, joka kantaa nimeä Kakolan Ruusu.

Helmikuussa Turun Hansakorttelissa, kauppahallia vastapäätä avautui espanjalaisia makuja tarjoileva ravintola Tres.

Hiljattain Hansakortteliin avattiin myös falafeleja ja kasvisruokaa tarjoileva ketjuravintola Fafa's.

Niin ikään tänä vuonna Turun ydinkeskustassa on avattu ravintola Aune, joka toimii Kristiinankadulla sisustusliikkeeltä vapautuneissa tiloissa.

Samppalinnan ravintola koki omistajanvaihdoksen myötä muodonmuutoksen.
Ravintola Samppalinna siirtyi tänä keväänä ravintoloitsija Sedu Koskisen omistukseen.Emmi Moilanen / Yle

Myös monet vanhat ravintolat on Turussa laitettu uusiksi. Sekä Samppalinna että Teini ovat kokeneet omistajanvaihdoksen ja melkoisen muodonmuutoksen. Myös ravintola Bremer uudistui, se on nyt Löytö.

Pumppaamoon, teatteriin...

Läntiselle Rantakadulle, Förin läheisyyteen on tulossa uusi ravintola nimeltä Nerå.

Uudet ravintolat ottavat haltuunsa myös kokonaan uusia tiloja. Turun kaupunginteatterin perusteellisesti remontoituun taloon on tulossa ravintola, jota pyörittävät Mami-ravintolasta tutut nimet.

Lisäksi Wärtsilän entiseen pumppaamoon Itäiselle Rantakadulle on tulossa ruokaravintola. Sinne suunnitellaan noin 80 asiakaspaikkaa.